A Várkerület az 1900-as évek elején

Hozzászólok
Várkerületi részlet

A korabeli képeslapon a Várkerület látható, balra a Lenck (Lenk)-ház (117-es szám), melyben a kép készültekor a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank működött. A szomszédos épületek a háborúban elpusztultak, a 113-115-ös számú Kugler- illetve Buck-féle ház és a 111-es számú, ekkortájt a Fürst és Rosenberger családok tulajdonában álló lakóépület is bombatámadás áldozata lett. Helyükön ma a Bástya tér található.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1902
Évszámos térképre
2905-1515
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. június 17.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

"Kugler Lőrinc kertész Kismartonban született. Fia, Jakab, az első cukrász, kétszer is nősült; első felesége Fábiánkovits Teréz, akitől 1800 július 2-án született János fia később neves festő lett."
"A Kugler családi ház, ahol a festő unokaöccse, ahol Kugler Ferenc szobrász is született, ma már teljesen összeépült szomszédjával és viseli a Várkerület 113/115-ös számot, közvetlen a Lenk-átjáró mellett áll az Előkapu irányában. Az átjáróhoz csatlakozó rész volt a Kugler-ház. Valóságos ikerházak, hiszen az első emeleten teljesen azonos a csínos fonatos dísz rajtuk. 1857-ben Kugler Antal cukrász a maga részét második emelettel toldotta meg, erre a szomszéd, Buck ötvös is kénytelen volt még abban az esztendőben hasonló módon kiépíttetni a házát ... (CsE-Ssz.1937/1)

A kugler tulajdonképpen a minyon volt, amelyet az 1870-es években Kugler Henrik honosított meg Pesten, és melyet még 1920-ban is kuglernek hívtak, ahogy az József Attila versében is szerepel.

De kik is voltak a Kuglerek? A család cukrászművészete és hírneve három nemzedék szorgalmas munkáján alapult. A nagyapa, Kugler Jakab a 18. század végén Sopronban nyitotta meg a család első üzletét. Fia, Kugler Antal 1847-ben Pesten, a mai József nádor téren rendezett be cukrászdát, melyet az ő fia, Henrik kibővített, majd a Vörösmarty térre helyezett át.
Civilizacio/2008/11/Milyen_edesseg_a_Jozsef_Attila_altal_vagyott_kugler

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Miután kiderült a helyes házszámozásból, hogy nem ezen a képen látható Pritz Ferenc szülőháza, a hozzászólást át tettem a megfelő képhez: https://sopronanno.hu/bejegyzes/varkeruleti-hazsor-az-1900-a... Köszönet Péterpálnak.

Horváth Péter Pál képe

Köszönet a Printz család pontos leírásáért, de a 107-es számú épület nem szerepel a képen. A Lenck átjáró volt a 117. tőle jobbra az ikerház a Kugler és Buck 115-113, majd az összeépült 111-11/A > Fürst és Roesenberger. Ezután (a képen már nem látható) Schöll 109. következett és csak ezután a 107 ...