A Várkerület bombázás után II.

Keresés az archívumban

A Várkerület bombázás után
Eredeti méret

1944. december 6-án érte először bombatámadást Sopront. Korábban a városról különböző okokból azt hitték, "érinthetetlen", ám december 6-án bebizonyosodott, hogy tévedtek. A 11.23-kor kezdődő támadásban súlyos találat érte a többek közt a GYSEV pályaudvart és környékét, a Belvárost és a Várkerület egy részét.
Dr. Németh Alajos feljegyzései alapján az áldozatok száma 310 volt, azonban más források szerint ez a szám akár a 800-at is elérhette.
A Sopront ért bombázásokról részletesen olvashatók leírások ifj. Sarkady Sándor: Nekik térkép e táj ..., Lovas Gyula: Légoltalom vigyázz! Sopron ..., és Dr. Németh Alajos: Sopron könnyes-véres dátumai című műveiben.
A felvételen a Várkerület látható bombázás után, vélhetően már 1945-ben. A képen jól látszik az előbukkanó Nagyrondella.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1945
Szerző
1945
3714-1790
Évszámos térképre

Hozzászólások

Moser Aranka (Pauliné) | 2014. február 2. 17:33

Édesanyám emlékeiből. Ebbe a Várkerületen lévő házba a képen inkább jobb oldalra esőbe (I.emeletes) 1944.szeptemberében kényszerből költöztek. A fszt.en kettő üzlet működött, a bal oldalon kettő fiú testvérpár Likőr üzletet, míg a jobb oldalon kettő hölgy testvérpár Kalap üzletet működtetett. Nagyapám Úri szabóként dolgozott,a családjával az első emeleten lakott. Valóban 1944.december 6-ig, mert bombatalálat érte a házuk egy részét. A házban félkör folyosón lehetett közlekedni, volt lent egy kis kertes udvar ahol egy kővel lefedett kút állt!

A bejegyzés létrehozása: 2013. december 6.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.