A Várkerület egy részlete az 1900-as évek elején

Keresés az archívumban

A Várkerület egy részlete az 1900-as évek elején
Eredeti méret

Pillantás a Várkerületre a mai Bástya tér magasságából a Pannónia Szálló irányába. A bal oldalon álló házak közül a mai szemnek is ismerős lehet az ekkor 117-es szám alatt jegyzett Lenck-ház - mások mellett a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank otthona. Mellette a fehér színű, 113-115. szám alatti illetve tőle balra, egészen a lap szélén a 111-es számú házak a háborús pusztítások áldozatai lettek. Az előbbi épületről - helyesebben épületekről - Csatkai Endre sorait idézzük:

“A Kugler családi ház, ahol a festő unokaöccse, a szobrász is született, ma már teljesen összeépült szomszédjával és viseli a Várkerület 113-115-ös számot, közvetlen a Lenk-átjáró mellett áll az Előkapu irányában. Az átjáróhoz csatlakozó rész volt a Kugler-ház. Valóságos ikerházak, hiszen az első eme­leten teljesen azonos a csinos fonatos dísz rajtuk. 1857-ben Kug­ler Antal cukrász a maga részét második emelettel toldotta meg, erre a szomszéd, Buck ötvös is kénytelen volt még abban az esztendőben hasonló módon kiépíttetni a házát. (Ödenburger Intelligenz Blatt 1857, 37. és 44. szám.) Ma csak tüzetes vizs­gálat után lehet szétválasztani a két, mégsem egészen egyforma részt.“ (Soproni Szemle, 1937/1.)

A Lenck-ház túloldalán szintén kivehetők olyan épületek, melyek ma már nem állnak, köztük például a Fehér Rózsa Szálló épülete is. Távolabbra tekintve az Ötvös utca sarkán már láthatjuk az 1911 novemberében megnyitott Royal kávéházat is, de feltűnik a képen a Wiedemann kávéház terasza is.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Szerző
1915
A bejegyzés létrehozása: 2022. március 8.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.