A Városház utca 4. 1950 körül

Keresés az archívumban

A Városház utca 4. 1950 körűl
Eredeti méret

A Városház utca 4-es számú ház valamikor 1950 körül. A földszinten Tálos Péter kalapos üzlete, amit ekkor már utódja, Tálos Károly vezetett. A felvétel várostörténeti szempontból szintén érdekes része a bal oldalon bújik meg: az egykori Városi Mozi, majd később Vörös Csillag Mozi épületének egy darabja. Az épület elbontása mellett több ésszerű és kevésbé logikus [érvelés] mellett az is elhangzott, hogy túl szűkös helyre épült, meglehetősen közel van a várfalhoz illetve a szomszédos épülethez. Utóbbit felvételünk is illusztrálja, de ugyanakkor arra is rávilágít, hogy ez önmagában nem volt elégséges érv a bontás mellett.

A Tálos-házra visszapillantva még egy érdekességről érdemes szót ejtenünk. Az első emelet szintjén kerítés vehető ki, ami mögött a soproni belváros talán egyik leghangulatosabb magántulajdonban lévő függőkertje bújik meg. Az egykor többek között Festetics grófok által is birtokolt házban megbúvó bástyakert hosszú évtizedekig volt a nagyszüleim otthonának része s mint ilyen, gyerekkorom egy fontos színtere. Egy későbbi bejegyzésben fotósorozatban mutatom majd meg Önöknek a rondellában kialakított homokozónkat és várfal tövében telepített kiskertünket, melyet azóta ledózeroltak.

S ha megengedik, még egy személyesebb hangú gondolat a Városház utca 4-ről, amiről nem tudok elfogulatlanul írni, hiszen a képen látható kapu volt az, amit 1972 júniusában pár naposan a kórházból hazatérve először “átléptem” Sopronban. 1977-ig volt otthonunk a Tálos-ház, nagyszüleim maradtak, mi jerevániak lettünk, de az 1990-es évek elejéig ez volt a nagyszülői ház. Visszatérve a személyes gondolatra, biztosan sokan emlékeznek a szomszédos mozi jegyszedőjére, Bacsa mamára, aki egy igazi jelenség volt. Jellegzetes akcentusa, hatalmas kék szemei és kemény kiállása olyannyira félelmetesé tette nekünk, gyerekeknek, hogy a lépcsőházban soha nem mertünk az ő emeletére - felettünk lakott - felmenni a kopottas falépcsőkön, sőt már akkor is összerezzentünk, ha a kertünkre néző ablakából kikiáltott a macskáját keresve. Nehéz sors lehetett abban a házban leélni a nyugdíjas éveit, aminek szomszédságában egykor imádott munkahelye volt.

A Városház utca 4-ről sosem lesz elfogulatlan poszt a Sopron anno-n, de talán elnézik ezt nekem. Vagy ha mégsem, engedjék helyettem a képet beszélni, sokat mond. Önmagában is.

Winkler Oszkár: Sopron művelődési középületeiről, Soproni Szemle, 1958/1.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1950 körül
Kapcsolódó bejegyzés
A Városház utca 1970-ben
A Városház utca 1970-ben (Fotó: Fortepan/Inkey Tibor)
1
Eredeti méret
A Városház utcában feltárt leletek
A Városház utcában feltárt leletek, háttérben a Tálos-ház (Fotó: Finta Béla)
2
Eredeti méret
Képkivágás Finta Béla felvételéből
Képkivágás Finta Béla felvételéből, a képen a Tálos-ház bejáratával
3
Eredeti méret
Emléktábla a Városház utcában
Emléktábla a Városház utcában a Scarbantia Régészeti Parkot övező kerítésen. (Fotó: Bárdics József)
4
Eredeti méret
Az egykori Városi Mozi bontás után
Az egykori Városi Mozi épületének romjai a Városház utcában. Balra a Városháza épülete. A felvétel a Tálas-ház irányából mutatja a romokat.
1
Eredeti méret
Az egykori Városi Mozi bontás után
Az egykori Városi Mozi bontásának egyik fázisa.
2
Eredeti méret
dr.Friedrich Károly a mozi helyén
dr.Friedrich Károly az elbontott épület helyén, háttérben a Várkerület házainak Városház utcára néző hátsó homlokzata.
3
Eredeti méret
Tereprendezés a mozi helyén
Tereprendezés az egykori mozi helyén, háttérben a Tálos-házzal. (Városház u.4.) A területen ma régészeti feltárások tekinthetők meg.
4
Eredeti méret
Szerző
1951

Hozzászólások

Friedrich Rezső | 2022. május 2. 14:41

Szépemlékű Bacsa néni említése felidézte bennem is gyermekkoromat, amikor a Városi moziban matinére, vagy karácsony (Szenteste) napján a délutáni előadáskor jelentkeztem nála...csak annyit mondott: Kisfriedrich menjél be...

A bejegyzés létrehozása: 2020. augusztus 27.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.