A Várostorony az Előkapu felől

Hozzászólok
A Várostorony

Korabeli képeslap a Várkerület irányából az Előkapu felé. Érdemes megfigyelni a mai Előkapu 11-es számú - Szinay - ház - épületen a Várkerület felé néző homlokzaton elhelyezett cégtáblát: "Fogműves". Az apró részlet felfedezéséhez a képeslap jobb oldalán lévő kockaszerű ikonra kell kattintani, majd a kurzort a kép fölé húzni - így láthatóvá válik a felirat.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1902
Évszámos térképre
2889-1103
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2017. április 25.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Sok érdekesség látható a képen, sőt némi titkokat is rejt. Kb. 1912-ben készült ...

Horváth Péter Pál képe

Raab Salamon Urifiu Ruha Áruháza. Hertl Béla pezsgőboltja. Shaffer József ékszerkereskedő. A sarki kisboltban Cukászda-Konditorei. Ami igazán érdekes, az a Tűztorony nagy hagymakupoláján a kémény. A toronyban szolgáló tűzőrök vaskályhájának füstkivezetésére szolgált. (Forrás: Bolodár Zoltán)
Legvégére a képeslap igazi titka: a fotós leretusálta a légvezetékeket.(Ebben az időszakban még alig több mint 10 éve kezdett terjedni a villamosítás, ezért nagy közutálatnak örvendhetett - a légtereket elcsúfító hálózat) ...

Friedrich Rezső képe

Schaffer ékszerész családja, Mattersburgba (Nagymarton) költözött, leánya még ügyfelem volt, amikor ott dolgoztam. A (Mattersburgi) Fő térre nyíló, házukat én "díszítettem fel" egy parabolával a '90-es évek elején.
Nagy meglepetés volt, amikor kitudódott, hogy szüleimmel milyen jó ismerősök voltak...

Horváth Péter Pál képe

A villamos felső vezetéket, mégsem sikerült negligálni, vagy megunta a retusőr, és úgy gondolta,majd zászlóknak nézik a villamos felső vezeték légvezeték-távtartóit ...