A Várostorony az Előkapu felől

Keresés az archívumban

A Várostorony
Eredeti méret

Korabeli képeslap a Várkerület irányából az Előkapu felé. Érdemes megfigyelni a mai Előkapu 11-es számú - Szinay - ház - épületen a Várkerület felé néző homlokzaton elhelyezett cégtáblát: "Fogműves". Az apró részlet felfedezéséhez a képeslap jobb oldalán lévő kockaszerű ikonra kell kattintani, majd a kurzort a kép fölé húzni - így láthatóvá válik a felirat.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Szerző
1902
2889-1103
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2017. április 25. 21:52

Sok érdekesség látható a képen, sőt némi titkokat is rejt. Kb. 1912-ben készült ...

Horváth Péter Pál | 2017. április 26. 08:49

Raab Salamon Urifiu Ruha Áruháza. Hertl Béla pezsgőboltja. Shaffer József ékszerkereskedő. A sarki kisboltban Cukászda-Konditorei. Ami igazán érdekes, az a Tűztorony nagy hagymakupoláján a kémény. A toronyban szolgáló tűzőrök vaskályhájának füstkivezetésére szolgált. (Forrás: Bolodár Zoltán)
Legvégére a képeslap igazi titka: a fotós leretusálta a légvezetékeket.(Ebben az időszakban még alig több mint 10 éve kezdett terjedni a villamosítás, ezért nagy közutálatnak örvendhetett - a légtereket elcsúfító hálózat) ...

Friedrich Rezső | 2017. április 27. 19:36

Schaffer ékszerész családja, Mattersburgba (Nagymarton) költözött, leánya még ügyfelem volt, amikor ott dolgoztam. A (Mattersburgi) Fő térre nyíló, házukat én "díszítettem fel" egy parabolával a '90-es évek elején.
Nagy meglepetés volt, amikor kitudódott, hogy szüleimmel milyen jó ismerősök voltak...

Horváth Péter Pál | 2017. április 26. 22:55

A villamos felső vezetéket, mégsem sikerült negligálni, vagy megunta a retusőr, és úgy gondolta,majd zászlóknak nézik a villamos felső vezeték légvezeték-távtartóit ...

A bejegyzés létrehozása: 2017. április 25.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.