A Vasutas sportteleptől a Postás pályáig

Hozzászólok
A romos lelátó
Csoportkép a csapatról

Több bejegyzésben foglalkoztunk már a Felkelő utcai sportpályával, de az idelátogatóknak furcsa, hogy hol Vasutas, hol Postás pályaként szerepel.

“A Soproni Vasutas Sportegylet a labdarúgó szakosztály megalapításával 1921-ben jött létre, és azóta a labdarúgáson kívül több sikeres, országos és nemzetközi hírű szakosztályt - így pl. kosárlabda , tenisz, ökölvívó, asztalitenisz, jégkorong, vívó, teke, sakk, természetjáró, triatlon stb. – működtetett. Ha nem is a labdarúgók érték el a legkiemelkedőbb eredményeket, mégis ezen a szakosztályon keresztül vált ismerté a Soproni VSE név országszerte, hiszen a labdarúgók a ’30-as években már a Nemzeti Bajnokságban szerepeltek, hol a második, hol a harmadik osztályban. Az 1936-os évben Kőmíves Imre személyében olimpiai válogatottja is volt a szakosztálynak. A ’40-es években két alkalommal is osztályozót játszhatott a csapat az NB I.-be jutásért, de mindkétszer elveszítette azt.”(1)

A labdarúgópálya az akkori Felkelő úton került kialakításra, 1926-ban. A kor szellemének megfelelő kivitelben fedett lelátóval, büfével büszkélkedhetett. A lelátót a nyugati oldalra építették, hogy a délutáni napfény, és a nyugatról (esetleg) érkező eső, ne zavarja a nézőket. Több nagyszabású rendezvénynek is helyet adott, többek közt 1927. májusában itt iktattak be 115 vitézt a vármegye és a város által adományozott vitézi telkükbe. 1935-ben itt rendezte az ÖMV (Österreichische Motorfahrer-Verband) a Filius Fahrt (Sopron-Ödenburg) motoros ügyességi versenyeit.

A pálya 1945-ös légitámadásban 100 %-ban megsérült (lásd képünk).

"1945 május 27-én ismét a SOTEX pálya ad otthont az újabb rangos eseménynek. A már Ruzicska edző irányításával működő SOTEX csapat ellen először lép hosszú idő után pályára az SVSE csapata. A lila-fehérek összeállítása: Mátrai, Horváth, Conrád, Kalocsay, Kőműves, Vargha, Rejtő, Pados, Budai, Nyers ...
A mérkőzés eredménye ugyan 7:3 (3:3) volt, de a játékra a gyenge erőnlét nyomta rá a bélyegét – jegyzi meg a tudósító....”(2)

Ebből az időszakból származik másik fotónk, a képeken szereplők (nem mindenkit tudtunk beazonosítani):
Álló sor: Persch elnök, Szabó igazgató, *,*,*,Nyegi, Preischl, Salamon (Slema),Pados, *
Ülők: *,Mátrai (Stixi), Németh, *, * .(3)

“....Ez a fejlődési folyamat június 9-én az SVSE nyilvános közgyűlésével, tisztújításával kezdődik meg. Az újjáépítési törekvésektől lelkes hangulatú összejövetelen ideiglenes sportbizottságot választottak. (Tagjai: Bodnár Alajos, Gilicz András, Jusits Rezső, Kummert Ernő, Lágler József, Neher Imre, Németh János,Schmidl Károly és Szabó László). Ezenfelül elhatározták, hogy a SFAC-cal együtt rendbehozzák a „Rákóczi” hadapródiskola pályáját, ezért minden csütörtökre sportolók, vezetők és szurkolók önkéntes munkáját ajánlották fel a bombatölcsérek betömésére.
A sportalapra 3000 pengő adomány gyűlt össze az elpusztult felszerelések pótlására." (2)

A terület 1946-ban a Postás SE birtokába került. A rendszerváltozás privatizációja után, Matáv SC néven, a várossal kötött csereüzlet után magánkézbe került, jelenleg lakópark építése folyik a területen.

/A fotók feletti József Attila utca címkére kattintva számos további fotó és információ érhető el a pályáról. A Kapcsolódó bejegyzésben a képünkön látható romos lelátó még új állapotban, átadása előtt látható.- A szerk./

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1945-46
Kapcsolódó bejegyzés: 
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

(1) Az SVSE története
(2) Szita Szabolcs: Sopron sportéletének újjáéledése a felszabadulás után, Soproni Szemle, 1977. XXXI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM
(3) Iliás Sándor

Kép keletkezésének éve: 
1946
2329-3518
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A fotó készítőjének életrajza: Finta Béla
A bejegyzés létrehozása: 2015. szeptember 26.