A Vitnyédi utca 7-es számú ház 1958-ban

Hozzászólok
A Vitnyédi utca 7.
A Vitnyédi utca 7.

Az itt bemutatott két felvétel a Vitnyédi utcában készült 1958-ban - legalábbis így emlékezett a fotós, aki annyit tudott még elmondani a felvételekről, hogy a házban egy Sümeghy nevű lakó lakott, haloványan Sümeghy József evangélikus lelkész nevére emlékszem.

---
A fotók közreadása után jelentkezett Sümeghy Gyöngyi és elmondta, hogy valóban jól emlékszem, a képen az ő nagypapája látható, az említett lelkész pedig az édesapja volt. Azt is elmesélte, hogy - őt idézem - "a házon még rajta van a bombázás "emléke". A szemben levő ház kapott találatot és nagy károkat okoztak a
repeszdarabok is. "

A képekhez érkezett hozzászólások - ld. lent - további információkkal egészítik ki a leírtakat, érdemes átböngészni őket.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1958
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1958
Évszámos térképre
5255-1742
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. május 16.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Vitnyédi u. 7. Paal Dénes telke volt a 20-as, 30-as években. Az utca végén, a külső várfalon túl az Újteleki utcai kertben a Rupprecht féle cukorgyár működött, balra a várfal előtt állt hajdanán a Ferencesek kertjének kapuja, mely ma a Bécsi utcában látható ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm!

Tarcsai Mária képe

Igen, valóban a Vitnyédi utcát látjuk. Jómagam is emlékszem rá, hiszen mi az egykori Rupprecht-féle cukorgyár, vagyis Újhelyi Kálmán féle házban laktunk az Újteleki utca 14. számú házban. A háttérben látható "cukorgyár akkor már réges-rég nem működött, sőt a II. világháborúban több bomba és aknatalálat érte, ezért életveszélyessége miatt visszabontották egy emeletes házzá. Az épületek háborús sérüléseit látva elképzelhető, hogy micsoda harcok folytak itt, amit gyermekként kénytelen voltam átélni. Régi, mélyen megindító emlékeket ébresztett bennem.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, Tacsi. beírtam kapcsolódónak az Újteleki u. 14-ről írt történetedet.