A "zenélő" Templom utca

Keresés az archívumban

A Templom utca páros oldalának egy részlete
A Templom utca páros oldalának egy részlete
1
Eredeti méret
Liszt Ferenc emléktábla
Liszt Ferenc 1840 februárjában adott hangversenyének emléket állító tábla a Bezerédj-ház (Templom u. 6.) homlokzatán. (Bárdics József felvétele)
2
Eredeti méret

Ismeretlen időpontban készült képeslap a Templom utca elejéről, jobb oldalon a Schreiner-házzal. Az utca páros oldalán nagyjából középen látható a Bezerédj-ház, melyhez kapcsolódóan ezt a korábbi írást ajánljuk figyelmükbe.

Ugyancsak ez az épület a főszereplője Dr. Friedrich Károly 1985-ös Szép Sopron! című diavtítésének egyik részletének, melyet itt tekinthetnek meg és melyben Liszt Ferencnek az épületben adott hangversenye is szóbakerül. Az esemény emlékét ma tábla is őrzi a ház falán. (2.kép)

A képeslap másik, Sopron zenetörténetéhez köthető vonatkozása a felvétel hátterében, egészen a Fő térnél látható 2-es számú ház, mely egykor Rauch András zeneszerző és karnagy otthona volt.

Érdekesség, hogy a Templom utcának - bár nem a képen látható szakasznak - van további zenetörténeti vonatkozása is, hiszen a 15-ös számú házban született 1860-ban Altdörfer Viktor karigazgató és zongoraművész.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1940-es évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés
A Bezerédj - ház a Templom utcában
Sopron zenetörténete megszólal a házakból.Ennek a háznak az emléke 1840-nel kapcsolatos...
1
Eredeti méret
Liszt Ferenc
Akkor történt, hogy egy 32 éves fiatalember, Liszt Ferenc volt a neve, koncertet adott ...
2
Eredeti méret
Posztoló őr
... s a koncertre szeretett volna bejutni hozzá a szemközti sarkon őrt álló kiskatona, de katonaruhában nem juthatott be oda, ...
3
Eredeti méret
Petőfi Sándor
... barátai civil ruhát szereztek számára - becsempészték. A kiskatona Petőfi volt.
4
Eredeti méret
Liszt Ferenc hangversenye
A hölgyek odáig voltak Liszt Ferenctől, másnap, amikor meghívták egy zenedélutánra, amikor belépett, a hölgyek nekiestek, kilopták a cilinderéből a kesztyűt, apró darabkákra tépték és minden dáma kapott egy darabkát a világhírű kesztyűből.
5
Eredeti méret
Az evangélikus templom
Liszt neve után a következő templomban találkozunk ismét egy hírességgel, Altdörfer Keresztély, orgonista - egyébként orgonisták vezették a zenei életünket -, ez az orgonista zenetanár is volt ....
6
Eredeti méret
Az evangélikus templom
... egy alkalommal egy hallgatót hoztak eléje, mondjon kritikát, mit tud. És ő játszatta. Egy népi motívumgyűjteményt játszott el neki, s nem engedte, hogy abbahagyja. Egy órán, sőt még azon túl is játszatta, játszatta ....
7
Eredeti méret
Bartók Béla emléktáblája a Pócsi u. 1-3. szám alatt
... végül az ottlévő pedagógusokhoz és szülőkhöz fordulva azt mondta: "Vigyázzatok erre a fiatalemberre, lehet, hogy erről egyszer a világ beszélni fog! Ilyen zsenit én még nem hallottam!" A zseni neve Bartók Béla volt.
8
Eredeti méret
Templom utcai részlet
Templom utcai részlet, jobbra a 15. számú ház
1
Eredeti méret
Altdörfer Viktor emléktáblája
Altdörfer Viktor emléktáblája
2
Eredeti méret
A Templom utca 15. számú ház udvara
A Templom utca 15. számú ház udvara
3
Eredeti méret
Szerző
1941
A bejegyzés létrehozása: 2018. november 14.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.