A Zichy-Meskó palota pipaszobája

Keresés az archívumban

A Zichy-Meskó palota pipaszobája
A Zichy-Meskó palota pipaszobája Diebold Károly felvételén
1
Eredeti méret
A Zichy-Meskó palota pipaszobája
Meskó Jakab arcképe a pipaszobában 2012-ben
2
Eredeti méret
A Zichy-Meskó palota pipaszobája
Meskó Jakab feleségének arcképe a pipaszobában 2012-ben
3
Eredeti méret
A Zichy-Meskó palota pipaszobája
Meskó Jakab feleségének arcképe a pipaszobában 2012-ben
4
Eredeti méret
A Zichy-Meskó palota pipaszobája
A pipaszoba mennyezete 2012-ben
5
Eredeti méret
A Zichy-Meskó palota pipaszobája
A pipaszoba mennyezete 2012-ben
6
Eredeti méret

A Kolostor utca 11. szám alatt 1725 körül épült (Csatkai) a napjainkban Zichy-Meskó palota néven ismert épület. A többszintes palota számos érdekességet tartogat a látogatók számára, - bár jelenleg nem látogatható - , ezek közül is az egyik legkülönlegesebb a fogadószoba vagy pipaszoba néven ismert terem. Erről így írt Mihályi Ernő a Magyar Művészet 1928/7. tematikus soproni számában, a Dorffmaister István szóló cikkben:

"A gróf Zichy-Meskó-féle palota kifestése. 1780-81-ben a báró Meskó-család foglalkoztatta Dorfmeistert. A Kolostor utca 11. sz. Nagy, kétemeletes palota igazi barokk pompával fogadja a látogatót. Stukkódísz, vertvas rácsok, embernagyságot meghaladó allegorikus szobrok, erős mozgásban lévő karzatok közt jutni a széles folyosóról az első emeleti három utcai terembe. Stukkós boltozatuk remek vonalfuttatások. A szomszédos udvari szobában új szépség tárul elénk. Maga a ház egykori asszonya és ura fogad bennünket, báró Meskó és neje arcképe 1740-böl, Louis Van Roy ecsetjéből, festői öltözetben, kedves pózban, kávézva, füstölve, jókedvben, vendégszeretettel. A szoba oldalfalait finoman faragott faburkolat borítja. A mennyezetet Dorfmeister díszítette. A középen egyenlőszárú kereszt van, a szárak közeiben virágok. A mennyezet szélén [kartusszerű], paizsalakú díszben emberek, [voluták], akantuszok, rózsák. virágok váltakoznak. A gyengéd piros, zöld, világoskék, ezüst színek, gazdag aranyozás ünnepies fénybe, pompába öltözteti még ma is a mennyezetet, bár kissé megrongálódott már a boltozat, repedések mutatkoznak rajta s a színek is fakulnak."

Bejegyzésünk első felvételét Diebold Károly készítette vélhetően az 1930-as években, míg a jelenkori felvételek 2012-ben, az épület kiürítésekor készültek a szobáról. A felvételeken mind a Van Roy, mind a Dorfmesiter által készített alkotások láthatók, bár érdemes megjegyezni, hogy napjainkban már egyre többen biztosra veszik, hogy a freskót nem id.Dorfmeister (Dorffmaister) István (1729-1797) készítette.

Ahogy korábban írtuk, az épület nem látogatható - zajlanak a feltárási munkálatok - , így a pipaszobába is csak korábban készült felvételek segítségével "juthatunk be".

A kartus a barokk pajzsok egyik típusa. Neve a francia cartouche 'díszkeret' szóból ered. Olyan ovális vagy kör alakú pajzs, mely díszes, cikornyás kerettel van ellátva. (Wikipedia)

A voluta latin eredetű építészeti kifejezés, amely bizonyos görbe vonalú épületelemeket jelöl. Az oszlopokon a voluta spirál alakban haladó görbe vonal, amellyel azokat a tagokat formálják, melyeket teherhordásra alkalmaznak és melyeknek külső formáiban a nyomást és az elasztikus ellenállást akarják kifejezni. (Wikipedia)

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek
Forrás

Mihályi Ernő: Dorfmeister Sopronban, Magyar Művészet 1928/7.
wikipedia.org

Szerző
1938
A bejegyzés létrehozása: 2016. szeptember 21.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.