Adalélok a Mechle-cég történetéhez

Hozzászólok
Légifelvétel 1969-ből
Korabeli újságcikk 1911-ből
Mechle Béla által szignózott számla
A Mechle cég reklámja 1944-ből

A soproni Mechle-céggel két korábbi bejegyzésünkben is foglalkoztunk már, először Finta Béla és G.Nagy Béla felvételeit mutattatuk meg a cég telephelyének kapujáról illetve hozzájuk kapcsolódóan a vállalkozás két reklámját, míg a második, ebben a témában írott posztunkban a család fotóarchívumából válogattunk.

Ezt a két írást hívatott kiegészíteni mostani bejegyzésünk, melyben néhány adalékkal szolgálunk a cég történethez.

Az 1969-ben készült légi felvétel segítségével megmutatjuk, hol volt a cég telephelye, míg a korabeli újságcikkben a cég tulajdonosváltásáról olvashatunk. A bejegyzés talán legérdekesebb darabja a korabeli számla, ami jóval több egy szokványos bizonylatnál, ezért érdemes a kép melletti ikonra kattintani, majd a kurzort a számla fölé húzva átböngészni a szövegét. A közreadott anyagok sorát egy 1944-es hirdetés zárja.

Az újságcikkért köszönet Dr. Schöberl Miklós Bélának, a számláért pedig Mechle Károlynak.

---
Az elmúlt néhány évben több alkalommal is foglalkoztunk az egykori Mechle-kaput történetével, ám minden bejegyzésünket úgy kellett zárnunk, hogy az elbontott kapu maradványainak végleges helye ismeretlen. A közelmúltban azonban kiderült, több évtized távlatából végül sikerült kideríteni a kövek hollétét. Mechle Károly áldozatos kutatómunkájának köszönhetően fény derült a rejtélyre, így most már biztosan tudjuk, hogy az elbontott kapu maradványai a Taródi-várba kerültek, ahol még ma is láthatók.

A kutatásról Mechle Károly egy filmet is készített, melyet itt tekinthetnek meg.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1911, 1934, 1944 és 1969
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1911
1934
1944
1969
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. június 15.