Árvíz 1940-ben a Frankenburg útnál

Keresés az archívumban

Árvíz 1940-ben a Frankenburg úton
1
Eredeti méret
Árvíz 1940-ben a Frankenburg úton
2
Eredeti méret
Árvíz 1940-ben a Frankenburg úton
3
Eredeti méret

Részlet Boronkai Pál Árvizek Sopronban című írásából, mely a Soproni Szemle 1965/4. számában jelent meg:

"Súlyos következményekkel járt a Bánfalvi pataknak 1940. évi nyári árvize. Az előző években készült el a patak beboltozása a Múzeum utcától a Fasor utca környékéig. A boltozat végén a nyílt patakmederhez való csatlakozást lépcsős kibukógát képezte. Az eseményeket a mérnöki hivatal jelentései, a középítési bizottság jegyzőkönyve, a tanács és a közgyűlés határozatai, valamint a napilapok rögzítették. Június 16-án igen erős eső esett és ezt a következő napon felhőszakadás követte, amely a jelentések szerint soha nem észlelt méretben duzzasztotta meg a Bánfalvi patakot. A megduzzadt patak délután a boltozat szája előtti kibukógátat szakította el, és a keletkezett vízmosás gyökerestől tépte ki a patak partján álló hatalmas fákat, ezek pedig eltorlaszolták a patakboltozat nyílását. A mérnöki hivatal munkásai és a kivonult tűzoltóság igyekezett a mederbe dőlt fákat eltávolítani, hogy megakadályozzák az egész város elárasztását. A rendelkezésre álló erő nem volt elégséges a várható katasztrófa megelőzésére, ezért a városi tanács az állomásparancsnokságtól árkászszakaszokat, a fák kihúzásához pedig vontatókat kért. Négy árkászszakasz vonult ki. Összesen több mint 200 ember 17-én este 9 órától másnap délutánig megszakítás nélkül dolgozott a mentési és árvédelmi munkákon. Mivel az áramszolgáltatás is megszakadt, fáklyákkal és katonai fényszórókkal folyt a munka. A patak rohanó árja elhabolta a baloldali partot, az úttestet, a járdát és alámosta a Frankenburg út 16. sz. Szterényi-féle földszintes lakóház alapjait. A ház középső része be is szakadt, a berendezésnek csak kis részét sikerült kimenteni."

A képet, melyen vélhetően a cikkben is említett épület is látható, Kővári Annától kaptuk.
A felvételen a háttérben látható legutolsó épület a Vörösmarty u. és a Frankenburg u. sarkán álló Schármár-ház, mely ma is áll, a kép előterében lévő épületek helyén ma modern társasházak állnak. A fotó az Erzsébet-kert irányából készült.

---
Bejegyzésünk újabb két felvétellel bővült. Az elsőn a súlyosan sérült, és már korábban is bemutatott, Szterényi-féle ház látható a Jókai utca felől, míg a második fotón a patak és környéke láthatók a Jókai utca felé. Érdekesség a felvétel közepén látható kerti lak, melyről a Kapcsolódó bejegyzésben olvashatók információk. A felvételen a lakkal szemben jól kivehető az a földszintes épület, melynek helyén ma már modern emeletes ház áll. Mindkét fotót Kvasztics Fedortól kaptuk, és mindkettő 1940. június 17-én készült.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1940. június 17.
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Boronkai Pál: Árvizek Sopronban - Soproni Szemle, 1965/4.

Szerző
1940
2622-1643
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2014. szeptember 5.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.