if ($logged_in == FALSE) { }

Árvíz a Festőköz környékén

Hozzászólok
Árvíz a Festőköz környékén

Ismeretlen fotós felvétele, melyről a készítés idejét nem tudjuk. Bízunk benne, hogy olvasóink már találkoztak a felvétellel és így sikerül majd legalább a készítés idejét beazonosítani. A most megadott adat csak hozzávetőleges.

---
A hozzászólásokban Horváth Péter Pál a következőket írta:

"A képet vizsgálgatva, a készítésének idejét egy - két dolog behatárolja. Mindenképp 1905 után készült, mert akkor bontották le a Kékfestők házát. A patakmedret viszont később rendezték - időben pedig ez megadja felső határt, mert ekkor építették meg a Szélmalom utcai beton támfalat, rajta vaskorláttal, mely magassága miatt a legnagyobb árvizeknél is látható. Az akkori városi főmérnök (Boronkai Pál) az 1965-ös árvíz után a Soproni Szemle hasábjain foglalta össze a Sopront sújtó árvizeket, időbeli sorrendben. A fent említett időszakban három árvíz vonult le az Ikván, az első 1914. július 18-19-én, melynek tetőzése AF 212,77 m-en volt. 1923. májusában, valamint 1925. júniusában volt még vízszintemelkedés, de ezek nem voltak oly nagy mérvűek, hogy az idevonatkozó adatokat ismertette volna. (Csak annyit jegyzett meg, hogy akadályozta a meder rendezését, és a vállalkozónak komoly anyagi veszteséget okozott.) Miután a későbbi árvizekről készült fotókon a vízből kiálló korlát látható, így az 1914-es dátumot jelölhetjük meg a kép készítési idejének." - Ennek alapján a kép készítésének dátumát 1914-re módosítottuk.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1914
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Boronkai Pál: Árvizek Sopronban - Soproni Szemle, 1965/4

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1914
2651-793
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2015. május 22.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Úgy emlékszem, hogy az 1965-ös árvíz nem ért ennyire magasra a Rózsa utcában. Helyette a Nagyuszoda környékét mosta el és egész Somfalváig egybefüggő víztenger volt. 1996-ban viszont itt öntött ki nagyon, nekem van képsorozatom Rácz Csonti Gábortól, aki akkortájt az Oroszlán talponállóban volt pultos és pincér. A Majorközi házak akkor viszont már tudtommal tatarozva voltak. Megkísérlem a képsorozatot bemutatni. Egy kevés türelmet kérek, elkülönítem a képeket. Már meg is vannak, ide kell kattintani. Nem valami jó képek, de képek.....
http://indafoto.hu/tacsifoto/ikva_aradasa_1996ban_racz_cson

Harkai László képe

Kedves Tacsi!

Ezen a (szerintem is)1965-ös képen a Szélmalom,és nem a Rózsa utca látható!

Horváth Péter Pál képe

Két hónap múlva lesz 101 éves a fotó....

Tarcsai Mária képe

Ez igaz....

Horváth Péter Pál képe

A képet vizsgálgatva, a készítésének idejét egy - két dolog behatárolja. Mindenképp 1905 után készült, mert akkor bontották le a Kékfestők házát. A patakmedret viszont később rendezték - időben pedig ez megadja felső határt, mert ekkor építették meg a Szélmalom utcai beton támfalat, rajta vaskorláttal, mely magassága miatt a legnagyobb árvizeknél is látható. Az akkori városi főmérnök (Boronkai Pál) az 1965-ös árvíz után a Soproni Szemle hasábjain foglalta össze a Sopront sújtó árvizeket, időbeli sorrendben. A fent említett időszakban három árvíz vonult le az Ikván, az első 1914. július 18-19-én, melynek tetőzése AF 212,77 m-en volt. 1923. májusában, valamint 1925. júniusában volt még vízszintemelkedés, de ezek nem voltak oly nagy mérvűek, hogy az idevonatkozó adatokat ismertette volna. (Csak annyit jegyzett meg, hogy akadályozta a meder rendezését, és a vállalkozónak komoly anyagi veszteséget okozott.) Miután a későbbi árvizekről készült fotókon a vízből kiálló korlát látható, így az 1914-es dátumot jelölhetjük meg a kép készítési idejének.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Péter, köszönöm, ennek tényleg itt van létjogosultsága, a facebook túlságosan instant dolog. A leírtak alapján javítottam, amit kellett - ld. a frissítést a bejegyzés szövegében - és beírtam a Boronkai cikket forrásnak.