A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Árvíz a Nagyuszodánál

Hozzászólok
Árvíz a Nagyuszodánál

Az 1900. április 8-i árvízről több képeslap is megemlékezett, köztük ez a lap is, melyen az egykori Nagyuszoda látható az árvíz idején. Az uszodáról bővebben a képeslap feletti "Nagyuszoda" címkére kattintva érhetők el további fotók, képeslapok és információk. A Gyűrű Ernő gyűjteményéből származó képeslap érdekessége lehet a felirat, melyen egy bizonyos Jóska hív uszodába egy Kitti nevű hölgyet.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1900. április 8.
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1900
Évszámos térképre
1782-836
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. március 4.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Erre a látványra jól emlékszem (persze árvíz mentes állapotban) jobboldalt a fák alatt vezetett egy romantikus út, azon felkanyarodva (a képen is látszik) jutottunk el a jegyváltó helyig, vagyis a bejáratig. A baloldali részt pedig az Ikva zúgójának neveztük. Árvíz nélkül is impozáns volt, én gyermekként itt mindig féltem kissé, annyira vad vidéknek tűnt... annyira persze nem féltem, hogy ne szeressek uszodába járni. :)

Horváth Péter Pál képe

A facebook-ra feltett képen - szerintem a katolikus konviktus látszik a háttérben (ma zeneiskola) - klassz a kép, csak a nagy távolság miatt nehezen kivehető az épület sziluettje.

Tarcsai Mária képe

Köszönöm, kedves Péter, az is eszembe jutott, csak az zavart, hogy az kissé a domboldalban van, bár talán éppen azért látszik. Akkortájt, ha jól emlékszem a Belsped épülete volt, úgy tudom lóistállónak használták. Később az IKV birtokolta, miközben egyre csak pusztult.
Az eredeti kép igen csak egyszerű kis fényképezőgéppel készült, kész csoda, hogy egyáltalán részleteket lehet kivenni rajta. Ma makró fotózással lefotóztam a képet, így jöttek kissé jobban elő a megmaradt részletek....

Tarcsai Mária képe

Ideteszem a kép linkjét is, hogy tudják, miről is van szó:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201417383812300&se...

Horváth Péter Pál képe

Akik későn születtek ahhoz, hogy megismerjék a Nagyuszoda szépségeit-rejtélyeit-izgalmait, ( és azoknak akik már lassan elfelejtették) készítettem infografikát arról, hol volt található a tó (a kép készítésnek idején -a városhatáron kívül - sárga kettős pontvonal), valamint kép készítőjének pozíciójáról és látószögéről.
http://kepfeltoltes.hu/view/140304/nagyuszoda_www.kepfeltolt...
http://kepfeltoltes.hu/view/140304/nagyuszoda-fotos_www.kepf...
A története (többek közt) itt olvasható:
http://sopronanno.hu/bejegyzes/pillanatkep-a-nagyuszodabol