Árvíz az Ikván

Keresés az archívumban

Címke
Árvíz az Ikván
Eredeti méret

Ismét olvasóink segítségét kérjük, hogy megfejtsük, egészen pontosan hol állt a fotós - vélhetőleg 1965-ben -, amikor ez a felvétel készült. Amint sikerült a helyszínt meghatározni, bejegyzésünket frissítjük!

---
Honlapunk olvasói - ld. hozzászólások - , csak úgy, mint Facebookos oldalunk követői, azonosították a kép készítésének helyszínét: "A Fűzfa-sor felől készült a kép, középen a háttérben a Lähne-intézetből kialakított társasház (Bécsi-út), jobb oldalon az Uszoda-utca 19. és 21. ház hátulja. Az előtérben lévő házak már nem állnak (Trackl-udvarnak hívták ha nem tévedek), a helyükön társasházak vannak."(Részlet Facebookos oldalunkról.)

Bejegyzésünket frissítettük. Köszönjük a segítséget!

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1965
Szerző
1965

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2017. május 11. 16:41

Mai szemmel Fűzfasor, a Selmeci utca végénél, az egykori malom épületei (Trackl birtok)...

Horváth Péter Pál | 2017. május 11. 16:56

Egyébként a malom építőjének köszönhettük a Nagyuszodát is. "Greilinger Ferdinánd malma. Ez egy lépéssel tovább vitte a család jelentőségét a város életében: uszodát épített, ez a Nagyuszoda..." Sopszem 1968 XXII/1.
Az 1965 -ös árvíz után rendezték az Ikva medrét, ezután (a 70-es években változott meg végérvényesen a környék arculata) ...

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2017. május 12. 09:34

Az Ikváról nem sok verset írhattak, de közöttük van Kunszery Gyula (1906 – 1973) aki rövid ideig Sopronban is tanított. Ikva című verséből, melyet nem éppen a fenti kép ihletett, az első sorok:

„A neved: békabrekegés
vizecskéd piszkos és kevés
partod szegényes, szűk a medred
körötted minden sivár, ócska,
szánalmas vagy piciny folyócska.
Azért kicsit mégis szeretlek,
mert….” és a költő itt hosszasan leírja miért.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2017. május 12. 12:25

Kedves Miklós, Köszönöm a versrészletet. Adósságom magammal szemben, hogy jobban megismerjem Kunszery Gyula verseit, most ez is egy aprócska lépés volt ebbe az irányba.

A bejegyzés létrehozása: 2017. május 12.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.