Árvíz az Ikván 1965-ben

Keresés az archívumban

A Sopronon át folydogáló Ikva és Rák patak szeszélyességével sokszor okozott a város lakóinak bosszúságot és veszélyt. Az egyik véglet a teljes elapadás, a másik a pusztító árvíz.

Az 1965. évi nyugat-dunántúli árvízkatasztrófa okozója az a rendkívüli csapadék volt, amelynek mennyisége április 20-án 10,9 mm, 21-én 44,5 mm és 22-én 34,3 mm volt.

Április 22-én az Ikva kilépett a medréből, elárasztotta Somfalva és a Soproni Vízmű közötti réteket, tengerré változtatta a Vízmű és a Nagyuszoda, valamint a Lehár utca és Ravazd utca között fekvő területeket. A Vízmű elektromos berendezéseit csak úgy lehetett az elárasztás és a tönkremenetel elől megmenteni, hogy a Faraktárhoz vezető út átvágásával a víznek lefolyást biztosítottak. Sajnos, így nem lehetett az árvíznek az ellenőrző aknákba való beszivárgását megakadályozni, ezért a főtelepről a vízszolgáltatást a fertőtlenítés megtörténtéig szüneteltetni kellett.

Hatalmas partszakadások keletkeztek a volt Nagyuszoda környékén. Az áradat elsodorta a Nagyuszodához vezető fahíd szerkezetét, megbontotta a legtöbb híd szárnyfalait és hosszú szakaszon elpusztította, illetve megrongálta a mederburkolatokat és partfalakat. A Torkos utcai fahidat le kellett bontani, nehogy alkatrészei eltorlaszolják az Ikvahíd boltozati nyílását, és veszélybe sodorják az egész várost.

A Festőköznél a Szélmalom utca és Rózsa utca között egész tó képződött. Ennek szintje elérte a Rózsa utca 2 sz. alatti üzlethelyiség küszöbét. A legnagyobb veszély a Rózsa utca és Szentlélek utca házainak az Ikva partján álló épületszárnyait fenyegette. Ezek közül több ház felújításra vár és veszélyes állapotuk miatt a patak felé meg voltak támasztva. Itt csak a teljes aládúcolás és a hatósági kilakoltatás segített. A Szentlélek utca 7. sz. épület patak felé néző fala le is dőlt, több Lenin körúti és Balfi úti ház partfala omlott le, illetve rongálódott meg.

Az árvíz sebességét a Patak utcai hídnál észlelt vízszintből kiindulva különféle képletek alkalmazásával másodpercenként 4 méterben határozták meg, a vízhozam pedig másodpercenként 51 köbméterre volt tehető.

Az Uszodakertből, továbbá az Uszoda utcából, Rózsa utcából, Szentlélek utcából, Lenin körútról, Balfi útról, Bajnok utcából, Bánfalvi útról és a Brennbergi útról összesen 73 család ideiglenes kilakoltatását kellett elrendelni.

A Bánfalvi (Rák) patak árvize, ami egybeesett az Ikva áradásával, szintén több gyaloghidat sodort el, illetve, rongált meg, hosszú szakaszokon bontotta meg a partfalakat és okozott partszakadásokat. Néhány épület részben be is omlott. Sopronban az összes kár több millió forintra rúgott.

/A térképért köszönet Friedrich Rezsőnek./

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1965. április 22.
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Boronkai Pál: Árvizek Sopronban, Soproni Szemle 1965/4.

Szerző
1965

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2014. november 4. 22:31

Nagyon-nagyon jól sikerült az összeállítás, örülök, hogy részese lehettem ennek a jól összedolgozó csapatnak.

Friedrich Rezső | 2014. november 4. 21:43

Én is örülök, hogy hozzá tehettem valamit! Kösz!

Ősz Zoltán | 2014. november 4. 18:45

10 évig laktunk a Szélmalom u.1-ben, a 3 ablakos házban, soha nem volt gondunk az Ikvával. '65 februárban költöztünk el, akik a helyünkre költöztek, ki kellett telepíteni az árvíz miatt. Én pedig talán életem egyetlen (de mindenképpen legnagyobb) verését kaptam, mert elmentünk megnézni az árvizet, ezt be is jelentettem otthon, de olyan érdekes volt, hogy estefelé kerültünk elő, aggódó szüleink jogos felháborodásomban két-két apait-anyait adtak ...

Moser Aranka (Pauliné) | 2014. november 4. 18:55

Nagyon tetszik az összeállítás. Köszönöm szépen. Bitang helyzet lehetett. Én csak a Rák patak árvízére emlékszem. Hihetetlen volt a sáros víz hömpölygése a hidakon felül. Szinte félelmetes volt!.

Tarcsai Mária | 2014. november 4. 22:32

A Rák patak is rondán meg tud áradni, már volt szerencsém (vagyis inkább szerencsétlenségem í9y látni. Ráadásul még sehol, semmiféle záportározónak a nyomát sem látom, pedig komoly vizeket gyűjt össze viszonylag rövid útja során.....

Horváth Péter Pál | 2014. november 5. 09:31

Meghatározó élmény volt - ahogy a költő írja .... a víz az úr - no meg a hatalmas verés, amit hasonlóan a hosszan tartó bámészkodásért kaptam.
Ez az árvíz volt a nagyuszoda létének utolsó tőrdöfése. Már előtte is a feltöltődés miatt, a Fűzfasor akkori szakaszán, kerülő medret alakítottak ki. Az árvíz után, az átszakított gátat, és a romos épületeket eltakarították, majd jött a tereprendezés. A patak új medret kapott. Selmeci utcánál akkor épült a mai is látható betonhíd, a patak jobb oldalán garázssor épült, a bal partján tovább építették a Fűzfasort komoly feltöltéssel. Ezek után került sor a sorházas beépítésre.

Tarcsai Mária | 2014. november 6. 17:49

Mi pedig közben hálát adtunk a jó Istennek, hogy árvízveszély nélküli övezetben lakunk.... de sokat bámészkodtunk mi is. Annyira sajnáltam az ott lakókat, és láttam, hogy a Nagy uszodának végleg kampec.... ezzel véget is ért "A Nagy Ábránd" hogy lesz nekünk még Nagyuszodánk. Most isazt vallom, hogy a Nagy és Kisuszodának volt a legjobb helye Sopronban, gyakorlatilag valódi naplementéig sütött ott a nap, ellentétben a Lőver uszodával....

A bejegyzés létrehozása: 2014. november 4.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.