Ásatás Scarbantia forumánál

Keresés az archívumban

Scarbantia forumának feltárása 1979-ben
Eredeti méret

Dr. Gömöri János küldte el nekünk ezt a felvételt, melyről a következőket írta:

"A felvételen a mai Tourinform iroda alatti rész látszik, az Új u. - Szent György u. saroképület pinceszintje alatt előbukkanó fertőrákosi kőlapokkal, Scarbantia fórumának még le nem tisztított burkolat-részleteivel, a Kr. u. 2. század első feléből.

A kép bal szélén látszik az ásatás előtti, XVIII-XIX. sz.-i pinceszint. A faszenes felület, amelyen az ásatásvezető régész a munkatársával áll a hátsó pincében, az a fórum római kori feltöltődésének felső szintje, amelyet évtizedekig járószintként használtak. Ugyanis a IV. sz. végétől és az V. században már nem működött a városi szervezet, az aedelis hivatala sem (ez a tisztviselő volt felelős az építkezésekért és a városi utak, terek karbantartásáért is), így a római kori főteret (a fórumot) már nem takarították, ezért folyamatosan feltöltődött törmelékkel és szeméttel. E réteg tetejére az V. században már kis viskókat építettek. Ebbe a 30-40 cm vastag késő-római és hun kori rétegbe egy kerek beásást mélyítettek a középkorban, ami a hátsó pince közepén látszik, (talán kutat akartak ásni?), a gödör alján a fórum kőburkolata bukkant elő."

Az itt végzett régészeti feltárással kapcsolatban ezt a bejegyzésünket is figyelmükbe ajánljuk, illetve ugyancsak számos érdekes adattal szolgál a témában a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázisa, mely ide kattintva érhető el.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1979
Szerző
1979
A bejegyzés létrehozása: 2018. január 12.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.