Attila szobra

Keresés az archívumban

Attila szobra
Attila szobra 1935-ben
1
Eredeti méret
Attila szobra
A szobrot kiásó közösség 1991-ben (Matusz Károly felvétele)
2
Eredeti méret

A Magyar Királyi Rákóczi Ferenc Reáliskolai Nevelőintézetben - a mai József Attila lakótelep helyén - 1935. május 4-én avatták fel Vörös János szobrászművész (1897-1963) alkotását, Attila (Atilla) szobrát. A helyszínen betonból kiöntött robosztus alkotás a II. világháborús bombázások során ugyan megsérült, de helyreállítása lehetséges lett volna, ám erre sem anyagi fedezet, sem politikai akart nem volt. Az elhanyagolt, gazos területen álló műalkotás sorsa az 1970-es évek elején, a lakótelep építésekor végleg megpecsételődött: a Rákóczi-pálya mellett egyszerűen eltemették. Ha fizikálisan többé nem is volt szem előtt a szobor, sorsáért sokan aggódtak és mindent megtettek azért, hogy egyszer ismét állhasson Sopronban Attila-szobor. A Jegenye sor 5-ös számú ház közössége - korabeli sajtóhírek szerint többek között Földes Jánosné, Földes Janos, Kiss László, Somosi Ferenc, Szabó Ernő, Kasza János, Bartokos Alfréd, Zsókai István, Milkovits Ernő, Hajek Jó­zsef, Bartokos Gábor - 1991-ben kiásta a földből a szobrot - ld. 2. kép -, melyet restaurálása után - Faragó János kőszobrász-restaurátor munkája - az eredetinél jóval szerényebb talapzaton 1991. szeptember 14-én állítottak fel jelenlegi helyén, a Jegenye soron.

A szobor történetéről a Kisalföld hasábjain Nagy Alpár közölt cikksorozatot 1991 május-júniusában. A 10 részes írás - részben bejegyzésünk forrása - részletesen tárgyalja a szobor sorsát az 1935-ös avatásról 1991-es megtalálásáig. A szerző a témában később könyvet is megjelentetett.

Szeretnénk a képen szereplők teljes névsorát összeállítani, illetve a fentebb leírt felsorolást pontosítani, így kérjük, ha felismernek valakit a csoportképen, jelezzék nekünk. Köszönjük!

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1935 és 1991
Szerző
1935
1991

Hozzászólások

Kótai Mónika - szerkesztő | 2021. augusztus 28. 16:36

Bartokos Gábor hozzászólása Facebookos oldalunkról:

A képen balról-jobbra Hajek Józsefné(Zsuzsa) Kasza Jánosné(Éva) Kasza János ,Somosi Ferenc, Hajek József, Milkovits Ernőné(Ica) Milkokvits Ernő, Bartokos Alfrédné (Marika) Hajek Zsuzsika, Zsákai Istvánné(Judit) Zsákai István, Bartokos Gábor, Földes Jánosné, Kasza Zoltán, Somosi Tamás, Somosi Edina, Bartokos Alfréd, Földes János, Szabó Ernő, Jegenye sor 5 lakóközösség. Ötletgazda : Bartokos Alfrédné, aki látta a szobor elásását. Egy közös takarítás alkalmával, születet meg a kiásás gondolata., amely Földes János hathatós közreműködésének köszönhetően, rövid időn belül meg is valósult. A részvevők névsora a szobor talapzatában is megtalálható, egy időkapszulában. A szobor újbóli avatásán, Szörényi Levente is részt vett.

A bejegyzés létrehozása: 2021. augusztus 24.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.