Autheried Hannibál Gizella képei Sopronról - A Kolostor utca hóesésben

Keresés az archívumban

A Kolostor utca hóesésben
Eredeti méret

Autheried Kamillóné szül. Hannibál Gizella (1881-1978) festménye a Kolostor utcáról. A művésznő életútjáról röviden a következőket írja Bertalan Judit:

Kamilló a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasútnál volt alkalmazásban és mellette a bánfalvi mozit üzemeltette. Feleségül vette Hannibal Giselát, aki Münchenben szerzett diplomát az ottani Képzőművészeti Akadémián. A II. világháború alatt egy légitámadáskor Kamilló az erdőben keresett menedéket, de – úgy tűnik, hogy senki sem kerülheti el a sorsát – egy eltévedt bomba ott oltotta ki az életét. Felesége nagyon szép miniatúrákat festett Sopronról, amiket a háború után a háztartási pénze kiegészítéseként hatvan forintért árult. Egyszer fivére elvitte egy képét Budapestre a Képzőművészeti Alaphoz megvételre kínálva. Ott elismerték a kép művészi értékét és Gisela ettől kezdve a korábban levelezőlapként árusító képek árának a tízszeresét kapta."

A mű készítésének ideje ismeretlen, a megadott dátum tájékoztató jellegű.

Honlapunkon folyamatosan adjuk közre a művésznő városunkról készített rajzait. A sorozat egyben az Autheried Hannibál Gizella címkére kattintva tekinthető meg.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek
Szerző
1935
3955-1364
Évszámos térképre

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2018. június 2. 09:12

Van egy másik "Bella" Dessewffy Izabella (1896-1975) a Magyar Királyi Operaház magánénekesnője„ "Sopron csalogánya”, zeneiskolások Bella nénije, akit ugyancsak férje mellett szoktak emlegetni, pedig megérdemelne egy külön bejegyzést. Lánya Dessewffy-Horváth Marietta (1930-2009) ugyancsak.

A bejegyzés létrehozása: 2017. december 30.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.