Autós pillanatképek 1959-60-ból

Hozzászólok
Autós pillanatképek 1959-60-ból
Autós pillanatképek 1959-60-ból
Autós pillanatképek 1959-60-ból
Autós pillanatképek 1959-60-ból
Autós pillanatképek 1959-60-ból

Osztrák rendszámú autók Sopron utcáin 1959-60-ban és néhány soproni fiatalember, akik a nyugati csodák mellett pózolva örökítették meg magukat az utókornak, vagyis nekünk, akiknek a gépjárművek mellett jut azért némi városkép is a Várkerületről és a Lackner Kristóf utcából.

Ebből a szempontból talán az első felvétel tűnik a legérdekesebbnek, ahol az ifjak a Várkerület 104-es számú ház előtt parkírozó autó mellett állnak, háttérben a könyvesbolttal - eleinte Állami Könyvesbolt, később Berzsenyi Könyvesbolt -, és az üzlet nevével jelzett buszmegállóval. Az épület bejáratnának túloldalán a Ciklámen cukrászda cégtáblájának egy része is kivehető, ahogy az a foghíjtelek is, melyen a II. világháború előtt a Fehér Rózsa Szálló - később Molnár Szálló - állt. Ugyancsak ezen a helyszínen készült a második fotó is, míg a Mercedest megörökítő kép az út túloldalán, a már említett foghíjjal szemben, melynek helyén ma már modern társasház áll. A negyedik kép hátterét a Várkerület 63-as és 65-ös házak adják - utóbbiban működik ma a Lottózó -, végül a sorozat befejező darabján a Lackner Kristóf utcában csillog teljes pompájában egy diplomata rendszámmal ellátott osztrák gépjármű.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1959-60
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1959
1960
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2019. március 3.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

1. Ford Fairlane 500 Sedan
2. Ford Fairlane 500 Sedan
3. MERCEDES BENZ 180
4. Packard Clipper
5. Opel Kapitän

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Várkerület belső ívén még gázlámpa szolgálta a közvilágítást. (1. kép) Még háborús sérűlt vakolatú házak láthatók. (1. és 3. kép)
A fényképeken szereplő fiúk többsége az 1959-es Berzsenyi gimi tablójáról felismerhető itt: https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-soproni-berzsenyi-daniel-g...
Nem volt osztálytársunk az első képen középen Galavits János fényképész. Ő készítette az itt látható szallagavató képeinket: https://sopronanno.hu/bejegyzes/szalagavato-1959-ben
A második és negyedik képen pedig Koltai János pózol egy autó mellett.
A fényképeket egyébként én készítettem, értelemszerűen azt ahol én vagyok látható, azt valaki más exponálta.

Friedrich Rezső képe

Az 1. és 3. képen az autón kívül, még van egy nagyon fontos érdekesség: a könyvesbolt és az utána következő bolt után, a fa magasságában, még látható az a sportpálya, (ill.kerítése), amelyet télen korizásra is fel szoktak önteni, nyáron pedig kosármeccseknek is helyt adott. Ennek helyén épült aztán az ABC-csemege.