Az egykori Fehér ló fogadó és Zrínyi Miklós emléktáblája

Keresés az archívumban

Az egykori Fehér ló fogadó épülete
Az egykori Fehér ló fogadó épülete
1
Eredeti méret
Zrínyi Miklós soproni látogatásának emléket állító tábla
Zrínyi Miklós soproni látogatásának emléket állító tábla az épület homlokzatán. Szövege a következő: "Ebben a "Fehérló" szállóban fogadta és vendégelte meg 1644. évi aug. 22.-én Steiner Jakab polgármester és a soproni városi tanács gróf Zrinyi Miklóst, a költőt és hadvezért, aki akkor 800 főnyi hadával vonult át a városon."
2
Eredeti méret

Valószínűleg sok profi és amatőr fotóst megihletett Sopronban 1991-es felújítása után a Várkerület 55. számú ház, melyben egykor a Fehér ló fogadó működött. A gazdag történelmi múlttal rendelkező épületet Finta Béla is lencsevégre kapta, valószínűleg 1990 körül. Ekkor már jópár évtizede dísztette emléktábla a ház falát, emlékeztetve a város lakóit Zrínyi Miklós soproni látogatására. A klasszikus szépségű alkotást Bárdics József 2000-ben készült felvételén mutatjuk.

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1991
Kapcsolódó bejegyzés
Az egykori Fehér ló fogadó udvara
Az egykori Fehér ló fogadó udvara. A felvétel vélhetően az 1960-as években készült.
1
Eredeti méret
Az egykori Fehér ló fogadó utcafronti része
Az egykori Fehér ló fogadó utcafronti része 1991. augusztus 22-én, miután az OFOTÉRT az épületet saját költségén felújíttatta.
2
Eredeti méret
Szerző
1991
A bejegyzés létrehozása: 2018. augusztus 23.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.