A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Az egykori Liszt Ferenc Múzeum II.

Hozzászólok
Az egykori Liszt Ferenc Múzeum

A Csatkai Endre utca és a Deák tér sarkán álló épülettel és a benne egykor - és most már újra (2021) - működött múzeummal már több bejegyzésben foglalkoztunk honlapunkon - ezek a "Liszt Ferenc Múzeum" címkére kattintva érhetők el -, ezúttal Csatkai Endre sorait idézzük az épületről és a soproni múzeum megalakulásának kezdeteiről:

"A rákosi Mithras-barlang felfedezése és 1865-ben a gázvezeték lefektetése alkalmával előkerült római régiségek felkeltették az érdeklődést a régészet iránt. 1867-ben egyesület alakult múzeum alapítására. Leletekből és ajándékokból létesült is egy kis gyűjtemény, de 1881-ben, minthogy a főbb letéteket visszavonták az egyesület megszűnt, és a múzeum jelentéktelenné süllyedt. 1885-ben Paur Iván neves régész gyűjteményét felajánlotta egy megyei múzeum céljaira, amelyet főleg a megye vezető személyeiből alakult egyesület el is fogadott és a városon kívül helyezett el egy hivatali épületben. A két gyűjteményt egyesítették és az új városházán nyitották meg, majd 1913-ban a mai épületbe kerültek a gyűjtemények."

Az épület történetéről ugyancsak a "Liszt Ferenc Múzeum" címkére kattintva érhetők el információk, míg arról, hogy hol működött a múzeum elődjeként számon tartott intézmény, a Kapcsolódó bejegyzésben olvashatók információk.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés: 
Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1913
Évszámos térképre
1777-1875
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. április 14.