Az egykori Mechle-kapu II., avagy egy egykorvolt családi vállalkozás emlékezete

Keresés az archívumban

A Mechle-cég telephelyének kapuja
A Mechle-cég telephelyének kapuja háttérben az épülő lakóteleppel 1972. január 31-én.
1
Eredeti méret
A Mechle-cég telephelyének kapuja
A Mechle-cég telephelyének kapuja háttérben az épülő lakóteleppel 1972. január 31-én..
2
Eredeti méret
A Mechle-cég telephelyének kapuja
A Mechle-cég telephelyének kapuja háttérben az épülő lakóteleppel 1972. január 31-én.
3
Eredeti méret
Mechle Károly a kapunál
Mechle Károly, Mechle Béla unokaöccse a kapunál, háttérben az épülő lakótelep 1972. február 27-én.
4
Eredeti méret
Az egykori telep helyén épülő lakótelep
Az egykori telep helyén épülő lakótelep 1972. február 12-én.
5
Eredeti méret
Az egykori telep helyén épülő lakótelep
Az egykori telep helyén épülő lakótelep 1972. február 12-én.
6
Eredeti méret
Az egykori telep helyén épülő lakótelep
Az egykori telep helyén épülő lakótelep 1972. március 13-án.
7
Eredeti méret
Az egykori telep helyén épülő lakótelep
Az egykori telep helyén épülő lakótelep 1972. március 13-án.
8
Eredeti méret
Mechle Béla levele Füredi Oszkárnak
Mechle Béla okl. kőfaragómester Füredi Oszkár építésznek címzett levele 1930-ból.
9
Eredeti méret
Mechle Béla (1887-1945)
Mechle Béla (1887-1945)
10
Eredeti méret

Egy korábbi bejegyzésünkben két korabeli reklám illetve két soproni fotós - Finta Béla és G.Nagy Béla- felvételein keresztül mutattuk be az egykori Mechle kőfaragó cég telephelyének a Kőfaragó téri lakótelep bontáskor elbontott kapuját. Igaz, hogy az 1874-ben emelt impozáns bejárat ekkor már nem a többgenerációs családi vállalkozás telephelyére vezetett, hanem helyére az államosítás után költöztetett Győr-Sopron megyei Bánya- és Építőanyag-ipari Egyesülés központi raktárába.

Ezúttal, Mechle Károlynak köszönhetően, a családi archívum képein keresztül nyerhetünk ismét bepillantást a cég háború előtti múltjába illetve abba az időszakba, amikor a telephelyet végleg felszámolták.

Ugyancsak Mechle Károly osztotta meg velünk az egykori kőfaragócég 1930. február 7-én kelt levelét, mely több szempontból is érdekes lehet a városunk múltja iránt fogékony olvasók számára. (A levél szövege a ikonra kattintva, majd a kurzort a kép fölé húzva virtuális nagyítónk alatt kiválóan olvasható.)

Egyrészt érdemes megfigyelni a fejlécet, melyen a telephely eredeti állapotában látható, másrészt érdemes egy pillantást vetni a levél címzettjére is, aki nem más, mint Füredi Oszkár építész, aki Hirschl Jenő Várkerület 109. sz. alatti kalaposüzletének renoválásához kért árajánlatára válaszul kapta a Mechle Béla cégvezető szignójával ellátott levelet. S ha már a családi cég utolsó vezetőjének neve szóba került, megmutatjuk a családtól kapott portréját is, illetve néhány gondolatot a levél keltezésével azonos évben kiadott Soproni és Sopronmegyei fejek című kötetből, ahol a következőképpen írtak a mesterről:

"Nemeskéren született 1887-ben. A felső kereskedelmi iskolát Sopronban végezte. Az ipart részben a helyi, részben Budapest és Wien legelső vállalataiban tanulta ki, a mesteri oklevél megszerzése után a külföldön szerzett tanulmányokkal tökéletesítette iparművészeti tudását. A soproni jubilárís és egyéb iparkiállításon vett részt, ahol oklevelet, nagy ezüstérmet és első díjat nyert. 1914-1918-ig a 7. és 8. honvéd tábori tüzérezred kötelékeiben az orosz, olasz és román harctereken teljesített 35 havi tüzvonalszolgálatot, mialatt a bronz és ezüst Sígnum Laudist a kardokkal, a Károly csapatkeresztet és hadtestparancsnoksági dicsérő elismerést nyert el. Mint főhadnagy szerelt le. A kommün alatt a vöröshadseregbe való bevonulás megtagadása miatt menekülnie kellett. Tagja a frontharcosok szövetségén kívül, valamennyi társadalmi egyesületnek Sopronban."

Bízunk benne, hogy a Mechle család múltját bemutató bejegyzéseink sora a jövőben további írásokkal is bővülhet, ahol a család további neves tagjainak bemutatására is sort keríthetünk majd.

---
A cég múltjával kapcsolatban újabb érdekességeket mutatunk be ebben a bejegyzésünkben.

A Mechle cég impozáns kapuját eredeti helyén, korabeli fotón ide kattintva nézhetik meg.

---
Az elmúlt néhány évben több alkalommal is foglalkoztunk az egykori Mechle-kaput történetével, ám minden bejegyzésünket úgy kellett zárnunk, hogy az elbontott kapu maradványainak végleges helye ismeretlen. A közelmúltban azonban kiderült, több évtized távlatából végül sikerült kideríteni a kövek hollétét. Mechle Károly áldozatos kutatómunkájának köszönhetően fény derült a rejtélyre, így most már biztosan tudjuk, hogy az elbontott kapu maradványai a Taródi-várba kerültek, ahol még ma is láthatók.

A kutatásról Mechle Károly egy filmet is készített, melyet itt tekinthetnek meg.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930 körül és 1972
Kapcsolódó bejegyzés
Az egykori Mechle-kapu
Az egykori Mechle-cég telephelyének bejárata, háttérben az épülő Kőfaragó téri lakótelep. (1972)
1
Eredeti méret
Az egykori Mechle-kapu
A kapu egy másik szögből, háttérben a Kőszegi úttal.
2
Eredeti méret
A cég reklámja
Mechle Béla cégének reklámja az 1920-as évekből
3
Eredeti méret
A cég reklámja
Mechle Béla cégének reklámja az 1920-as évekből
4
Eredeti méret
Légifelvétel 1969-ből
Légifelvétel 1969-ből a Kőfaragó tér környékéről. A kép jobb oldalán látható a Deák tér a mai általános iskolával és a mellette már felépült modern házsorral. A házsor folytatásaként kivehető a Kőfaragó tér még a Mechle-féle cég telephelyével. Ma itt már ugyancsak panelházak állnak. (Forrás: fentrol.hu)
1
Eredeti méret
Korabeli újságcikk 1911-ből
A Mechle cég tulajdonosváltásáról szóló hirdetmény az Ödenburger Zeitung 1911. december 31-i számából.
2
Eredeti méret
Mechle Béla által szignózott számla
Mechle Béla által kiállított és szignózott számla, melynek érdekessége, hogy a szokványos szövegen túl egy különös kötelezettségvállalásról is említést tesz.
3
Eredeti méret
A Mechle cég reklámja 1944-ből
A cég reklámja 1944-ből
4
Eredeti méret
Kapcsolódó kiadvány
Szerző
1930
1972
6276-2894

Hozzászólások

Mechle Károly | 2022. február 10. 00:36

Kedves Mónika, örömmel tájékoztatom róla, hogy a Mechle-kapu maradványainak kutatása, esetleges hollétének felderítése kapcsán végzett tevékenységem eredményre vezetett, sokak segítsége, javaslatai, információi alapján sikerült eljutnom a Taródi-várhoz, mint a maradványok végső nyughelyéhez. Ennek örömére készítettem el ezt a videót, amit most megosztok Önökkel, egyben kifejezem szívből jövő köszönetemet a sopronanno.hu működtetőinek, fenntartóinak túlbecsülhetetlen értékű munkálkodásáért városunk értékeinek megmentése érdekében. Szívből köszönöm az eddigi segítségét, közreműködését az általam a Mechle kőfaragó dinasztia történetének feldolgozása, megörökítése érdekében végzett munkában, egyben ígérem, hogy a felmerülő újabb érdekességekről, kutatási eredményekről haladéktalanul tájékoztatni fogom. Üdvözlettel és barátsággal: Mechle Károly
A link: https://youtu.be/FJiXatJ4R14

Kótai Mónika - szerkesztő | 2022. február 10. 17:37

Kedves Károly,
Nagyon köszönöm a tájékoztatást, szívből gratulálok a kitartásához, és persze legfőképpen ahhoz, hogy sikerült rálelni a kapu maradványaira. Példaértékű a kitartása, szívből örülök, hogy a hosszas kutatás végül eredményre vezetett. Megtiszteltetés, hogy a család és a cég múltjának néhány villanását felidézve a Sopron anno is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a városban ne merülhessen feledésbe a családjuk története. Ahogy eddig, úgy a jövőben is lelkesen támogatom a munkáját, most először azzal, hogy a témában korábban született bejegyzéseket frissítem majd az örömhírrel és természetesen megosztom a videó linkjét is. A Facebookos oldalunkon is közzétettem a linket néhány - részben innen kölcsönzött - sor kíséretében, - már él a bejegyzés -, így akik ott követnek minket, szintén értesülnek majd a felfedezésről. A további sikeres együttműködés jegyében, elismerő sorait megköszönve üdvözlettel: Kótai Mónika

A bejegyzés létrehozása: 2018. március 11.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.