Az egykori Mechle-kapu II., avagy egy egykorvolt családi vállalkozás emlékezete

Hozzászólok
A Mechle-cég telephelyének kapuja
A Mechle-cég telephelyének kapuja
A Mechle-cég telephelyének kapuja
Mechle Károly a kapunál
Az egykori telep helyén épülő lakótelep
Az egykori telep helyén épülő lakótelep
Az egykori telep helyén épülő lakótelep
Az egykori telep helyén épülő lakótelep
Mechle Béla levele Füredi Oszkárnak
Mechle Béla (1887-1945)

Egy korábbi bejegyzésünkben két korabeli reklám illetve két soproni fotós - Finta Béla és G.Nagy Béla- felvételein keresztül mutattuk be az egykori Mechle kőfaragó cég telephelyének a Kőfaragó téri lakótelep bontáskor elbontott kapuját. Igaz, hogy az 1874-ben emelt impozáns bejárat ekkor már nem a többgenerációs családi vállalkozás telephelyére vezetett, hanem helyére az államosítás után költöztetett Győr-Sopron megyei Bánya- és Építőanyag-ipari Egyesülés központi raktárába.

Ezúttal, Mechle Károlynak köszönhetően, a családi archívum képein keresztül nyerhetünk ismét bepillantást a cég háború előtti múltjába illetve abba az időszakba, amikor a telephelyet végleg felszámolták.

Ugyancsak Mechle Károly osztotta meg velünk az egykori kőfaragócég 1930. február 7-én kelt levelét, mely több szempontból is érdekes lehet a városunk múltja iránt fogékony olvasók számára. (A levél szövege a ikonra kattintva, majd a kurzort a kép fölé húzva virtuális nagyítónk alatt kiválóan olvasható.)

Egyrészt érdemes megfigyelni a fejlécet, melyen a telephely eredeti állapotában látható, másrészt érdemes egy pillantást vetni a levél címzettjére is, aki nem más, mint Füredi Oszkár építész, aki Hirschl Jenő Várkerület 109. sz. alatti kalaposüzletének renoválásához kért árajánlatára válaszul kapta a Mechle Béla cégvezető szignójával ellátott levelet. S ha már a családi cég utolsó vezetőjének neve szóba került, megmutatjuk a családtól kapott portréját is, illetve néhány gondolatot a levél keltezésével azonos évben kiadott Soproni és Sopronmegyei fejek című kötetből, ahol a következőképpen írtak a mesterről:

"Nemeskéren született 1887-ben. A felső kereskedelmi iskolát Sopronban végezte. Az ipart részben a helyi, részben Budapest és Wien legelső vállalataiban tanulta ki, a mesteri oklevél megszerzése után a külföldön szerzett tanulmányokkal tökéletesítette iparművészeti tudását. A soproni jubilárís és egyéb iparkiállításon vett részt, ahol oklevelet, nagy ezüstérmet és első díjat nyert. 1914-1918-ig a 7. és 8. honvéd tábori tüzérezred kötelékeiben az orosz, olasz és román harctereken teljesített 35 havi tüzvonalszolgálatot, mialatt a bronz és ezüst Sígnum Laudist a kardokkal, a Károly csapatkeresztet és hadtestparancsnoksági dicsérő elismerést nyert el. Mint főhadnagy szerelt le. A kommün alatt a vöröshadseregbe való bevonulás megtagadása miatt menekülnie kellett. Tagja a frontharcosok szövetségén kívül, valamennyi társadalmi egyesületnek Sopronban."

Bízunk benne, hogy a Mechle család múltját bemutató bejegyzéseink sora a jövőben további írásokkal is bővülhet, ahol a család további neves tagjainak bemutatására is sort keríthetünk majd.

---
A cég múltjával kapcsolatban újabb érdekességeket mutatunk be ebben a bejegyzésünkben.

A Mechle cég impozáns kapuját eredeti helyén, korabeli fotón ide kattintva nézhetik meg.

---
Az elmúlt néhány évben több alkalommal is foglalkoztunk az egykori Mechle-kaput történetével, ám minden bejegyzésünket úgy kellett zárnunk, hogy az elbontott kapu maradványainak végleges helye ismeretlen. A közelmúltban azonban kiderült, több évtized távlatából végül sikerült kideríteni a kövek hollétét. Mechle Károly áldozatos kutatómunkájának köszönhetően fény derült a rejtélyre, így most már biztosan tudjuk, hogy az elbontott kapu maradványai a Taródi-várba kerültek, ahol még ma is láthatók.

A kutatásról Mechle Károly egy filmet is készített, melyet itt tekinthetnek meg.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930 körül és 1972
Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1930
1972
6276-2894
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. március 11.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Mechle cég 200 éves múltjárol itt http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/200_eves_kofaragok/201... többet is megtudhatunk.

Mechle Károly képe

Kedves Mónika, örömmel tájékoztatom róla, hogy a Mechle-kapu maradványainak kutatása, esetleges hollétének felderítése kapcsán végzett tevékenységem eredményre vezetett, sokak segítsége, javaslatai, információi alapján sikerült eljutnom a Taródi-várhoz, mint a maradványok végső nyughelyéhez. Ennek örömére készítettem el ezt a videót, amit most megosztok Önökkel, egyben kifejezem szívből jövő köszönetemet a sopronanno.hu működtetőinek, fenntartóinak túlbecsülhetetlen értékű munkálkodásáért városunk értékeinek megmentése érdekében. Szívből köszönöm az eddigi segítségét, közreműködését az általam a Mechle kőfaragó dinasztia történetének feldolgozása, megörökítése érdekében végzett munkában, egyben ígérem, hogy a felmerülő újabb érdekességekről, kutatási eredményekről haladéktalanul tájékoztatni fogom. Üdvözlettel és barátsággal: Mechle Károly
A link: https://youtu.be/FJiXatJ4R14

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Károly,
Nagyon köszönöm a tájékoztatást, szívből gratulálok a kitartásához, és persze legfőképpen ahhoz, hogy sikerült rálelni a kapu maradványaira. Példaértékű a kitartása, szívből örülök, hogy a hosszas kutatás végül eredményre vezetett. Megtiszteltetés, hogy a család és a cég múltjának néhány villanását felidézve a Sopron anno is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a városban ne merülhessen feledésbe a családjuk története. Ahogy eddig, úgy a jövőben is lelkesen támogatom a munkáját, most először azzal, hogy a témában korábban született bejegyzéseket frissítem majd az örömhírrel és természetesen megosztom a videó linkjét is. A Facebookos oldalunkon is közzétettem a linket néhány - részben innen kölcsönzött - sor kíséretében, - már él a bejegyzés -, így akik ott követnek minket, szintén értesülnek majd a felfedezésről. A további sikeres együttműködés jegyében, elismerő sorait megköszönve üdvözlettel: Kótai Mónika