Az egykori Orsolya tér 1. építész szemmel

Keresés az archívumban

Orsolya tér 1.
1
Eredeti méret
Orsolya tér 1.
2
Eredeti méret
Orsolya tér 1.
3
Eredeti méret
Orsolya tér 1.
4
Eredeti méret

Az Orsolya tér 1-es számú barokk lakóház a II.világháborúban Sopront ért bombázások során elpusztult, azonban számos fotó, képeslap, sőt rajz is fennmaradt az épületről, melyet az első, 1734-es telekkönyv még a Dobner-család tulajdonaként említett. 1802-ben már Proszwimmer András ügyvéd volt a ház tulajdonosa - innen a sokak által a mai napig használt Proszwimmer-ház elnevezés. Itt lakott albérletben soproni tartózkodása alatt Gyóni Géza, ezért a korábban említett elnevezés mellett több képeslapon Gyóni-házként szerepel az épület. Mielőtt megsemmisült volna, a ház az Orsolyita apácák tulajdona volt. Csatkai Endre így írt a ház külsejéről:

"Öttengelyes homlokzatát egyszerű párkány zárta le, a földszint felett tagolt övpárkány. A két utolsó tengelyben erős rizalit. Az emeletet rokokó díszes és angyalfejes félpillérek tagolták, az első tengelyben félkörben előredomborodó, zárt erkély két zömök konzolon, az ablakok könyöklő- és hullámos szemöldökpárkánnyal, ezek alatt volutás levéldísz. Az emelet felett attika lizénatagolással, széles, de alacsony padlásablaksorral. A földszint vonalkázott vakolású volt. A második és harmadik tengelyben kosáríves kapunyílás, pántos keretelés, toszkán pillér és levéldíszes konzolokon nyugvó párkány, ez alatt tömött leveles dísz."

A fotó Diebold Károly munkája, melyen jól kivehető az épület helyén ma álló házon elhelyezett Gyóni Géza emléktábla, a rajzok pedig a budapesti Magyar Királyi Állami Felső Építő Ipariskola diákjainak 1928-29-ben készített alkotásai.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Erdős László: A Magyar Királyi Állami Felső Építő Ipariskola 1928-29 tanév szünidei felvételei

Szerző
1938
4023-1585
Évszámos térképre

Hozzászólások

Kovács Péter | 2017. szeptember 23. 18:55

Nagy-nagy kár! Nem lett volna szabad lebontani! Már közben
kiderült, hogy a bontás és az új ronda ház sokkal többe került,
mint a visszaépítés. Ugyanígy járt a Lunkányi ház is.

A bejegyzés létrehozása: 2013. április 13.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.