Az egykori Orsolya tér 1. építész szemmel

Hozzászólok
Orsolya tér 1.
Orsolya tér 1.
Orsolya tér 1.
Orsolya tér 1.

Az Orsolya tér 1-es számú barokk lakóház a II.világháborúban Sopront ért bombázások során elpusztult, azonban számos fotó, képeslap, sőt rajz is fennmaradt az épületről, melyet az első, 1734-es telekkönyv még a Dobner-család tulajdonaként említett. 1802-ben már Proszwimmer András ügyvéd volt a ház tulajdonosa - innen a sokak által a mai napig használt Proszwimmer-ház elnevezés. Itt lakott albérletben soproni tartózkodása alatt Gyóni Géza, ezért a korábban említett elnevezés mellett több képeslapon Gyóni-házként szerepel az épület. Mielőtt megsemmisült volna, a ház az Orsolyita apácák tulajdona volt. Csatkai Endre így írt a ház külsejéről:

"Öttengelyes homlokzatát egyszerű párkány zárta le, a földszint felett tagolt övpárkány. A két utolsó tengelyben erős rizalit. Az emeletet rokokó díszes és angyalfejes félpillérek tagolták, az első tengelyben félkörben előredomborodó, zárt erkély két zömök konzolon, az ablakok könyöklő- és hullámos szemöldökpárkánnyal, ezek alatt volutás levéldísz. Az emelet felett attika lizénatagolással, széles, de alacsony padlásablaksorral. A földszint vonalkázott vakolású volt. A második és harmadik tengelyben kosáríves kapunyílás, pántos keretelés, toszkán pillér és levéldíszes konzolokon nyugvó párkány, ez alatt tömött leveles dísz."

A fotó Diebold Károly munkája, melyen jól kivehető az épület helyén ma álló házon elhelyezett Gyóni Géza emléktábla, a rajzok pedig a budapesti Magyar Királyi Állami Felső Építő Ipariskola diákjainak 1928-29-ben készített alkotásai.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Erdős László: A Magyar Királyi Állami Felső Építő Ipariskola 1928-29 tanév szünidei felvételei

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1938
Évszámos térképre
4023-1585
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Diebold Károly
A bejegyzés létrehozása: 2013. április 13.

Hozzászólások

Kovács Péter képe

Nagy-nagy kár! Nem lett volna szabad lebontani! Már közben
kiderült, hogy a bontás és az új ronda ház sokkal többe került,
mint a visszaépítés. Ugyanígy járt a Lunkányi ház is.