Az egykori szánkópálya

Keresés az archívumban

Átjáró a szánkópálya felett
A fotó hátoldalán a következő felirat olvasható: "Híd a ródlipálya felett, 1930." (A kép Tóth Sándor tulajdona)
1
Eredeti méret
Átjáró a szánkópálya felett télen
A pálya felett átvezető híd télen (Diebold Károly felvétele, 1930.)
2
Eredeti méret

A Dunántúli Turista Egyesület 1924-ben határozta el szánkópálya építését a soproni erdőben. December elseji rövid hírében már a következőről tudósított a Városok Lapja:

"A felvidék elvesztésével a Tátra, mint téli sporthely is elveszett számunkra s nem maradt az országban egyetlen valamire való ródlipálya sem. A Soproni Dunántúli Turistaegyesület — amint már jelentettük — ezt a hiányt pótolja, amennyiben Sopronban kétkilométeres szánkópálya építését határozta el. A pálya, mely a Károlymagaslat oldalán épül, egyhéten belül már készen is lesz. A város építőanyagot és erdőterületet bocsájtott a Turisták rendelkezésére."

A téli sportok kedvelői számára a szervezet melegedőházat is épített a pálya végpontján, melynek három évvel későbbi átépítésével és kibővítésével jött létre a Hatvan Ferenc Turistaház.

Az itt bemutatott felvételek mellett a témában ajánljuk megtekintésre ezt a hangulatos téli képeslapot valamint a "párját" is, illetve honlapunkon Térképek menüpontjában Sopron 1935-ös térképét is, melyen a szánkópálya vonalát külön is jelölték a készítők.

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930
Forrás

Városok Lapja, 1924. december 1. p.175.

Szerző
1933
1859-4130
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2019. január 12.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.