Az egykori Szegényápolda

Hozzászólok
Az egykori Szegényápolda

Flandorffer Ignác az 1860-as évek elején kezdeményezetett gyűjtést egy Sopronban felállítandó szegényház javára, 1868-ra pedig már jelentős összeget, 5000 forintot sikerült a nemes célra összegyűjteni. Miután a működési költségek rendelkezésre álltak, a városi tanács feladata volt egy megfelelő épület biztosítása. Egy, a Balfi úton korábban malomként működött, majd kaszárnyává átalakított épületre esett a választás, melyben némi késlekedés után az 1870-ben létrehozott Szegényápolda Alapítvány 1873. március 2-án megnyithatta az akkor 70 ápoltnak menedéket biztosító intézményt. Tizenegy évvel később, 1884-es soproni látogatása alkalmával I. Ferenc József látogatást tett a Szegényápoldában, melynek emlékét ma is emléktábla őrzi. Az intézmény nevét a városi közgyűlés 1923-ban Polgárotthonra változtatta. A háború után rövid időn belül két újabb névváltozás következett: 1949-től Sopron Város Szeretetházára, majd 1951-től Szociális Otthonra változott az elnevezés. Napjainkban Soproni Szociális Intézmény Idősek Otthona néven működik a létesítmény.

Felvételünk az 1950-es években mutatja a Balfi út és a Híd utca találkozásánál álló épületet.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1950-es évek
Kapcsolódó bejegyzés: 
Kapcsolódó történet: 
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Horváth Zoltán: ifj. Fiandorffer Ignác élete és munkássága (1816–1891), Soproni Szemle, 1995/2. p.12.
Heimler Károly: Sopron topográfiája, 1936. p.63.
https://soszi.hu/idosek-otthona/ - Letöltve: 2020.09.18.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1955
Évszámos térképre
7036-2508
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2020. szeptember 23.

Hozzászólások

Both István képe

A közelmúltban Horváth Péterpál segítségével kerestem nagymamám dohányboltját, ami gyermekkori emlékeim szerint a Balfi út és a Híd utca sarkán volt. Akkor arra jutottunk, hogy a szociális épület mellett, a Híd utca oldalában volt. Ezen a fotón ott van, ahol emlékeim szerint is volt, a torony aljában. Sajnos a dohányáruda további sorsáról már nincs információm.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Akkor az volt a feltételezett megfejtés, hogy a Bécsi úton volt az üzlet: https://sopronanno.hu/bejegyzes/dohanybolt-sopronban
Kérlek, István, fusd át mégegyszer az ott leírtakat, ezek szerint a személyes emlékek mégiscsak felülírják a címtárakat. Ha valóban ez volt az az üzlet, akkor azt a bejegyzést korrigálom, és beleteszem ennek a képnek a linkjét, illetve itt is hivatkozom az ottani képre. Köszönöm előre is.

Both István képe

Kedves Móni! Nagymamám első dohányboltja a Bécsi úton volt. Később kapta meg a fotón látható boltot, ezért nem kell korrigálni a korábbi bejegyzést. Mindkét bolt esetében Horváth Péterpál nyújtott segítséget, a Balfi út és Híd utca sarkán látható bolt esetben a Régiségtárban közzétett fotó alapján.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Értem, az elkerülte a figyelmemet, hogy két boltról beszélünk. Akkor kerek a történet.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A torony és benne egy kis harang, mely ma már csak ritkán szólal meg, egy kápolnába hív, melynek mennyezetét ifj. Storno Ferencnek az irgalmasság hét cselekedeteit ábrázoló allegorikus festménye díszíti.

Horváth Árpád képe

A 60-as évek végén kamaszként ott vettem darabra "mezitlábas" Szimfóniát.2 ft-ért 9 szálat kaptam.
A trafikot Gál Gergő vitte.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Válogatás a Facebookos oldalunkra írt kommentekből.

-Úgy emlékszem, hogy a torony alatti kis üzlet dohánybolt volt, egy idős bácsi vezette. Naponta jártunk hozzá 10 fillér volt 1 db stollverk

- Mellette tejbolt. Tejeskannával jártunk oda friss kimért tejért.

-Hatvanger Irén néni volt a boltos sokáig. A tejes kannába hoztuk a tejet, tejfölt, túrót - kimérve.

-Igen, a Kóbor Mici néni volt a tejboltos, és a dohányboltos neve is eszembe jutott, Gál bácsi.

- Később órás lett; Tiktaknak becéztük, az üzlete az Árpád utcában van jó ideje.

-A torony alatti helyiségben, később már, a Zach Zoltán órásmester első műhelye IS volt. Most az Árpád utcában működik, már jó ideje.