Az egykori Szent István körút

Hozzászólok
A Lővér körút

Az 1946-tól Szabadság körút nevet viselő, ma Lővér körútként ismert üdülőútvonal a háborút megelőző esztendőkben több szakaszra osztva más-más nevet hordozott. A Lővér fürdőhöz közel eső, a képen is látható szakaszt államalapító királyunkról Szent István körútnak nevezték el. Szerencsére a néven kívül a szokások nem módosultak, hiszen szikrázó napsütésben ma is sétálók és túrázók népesítik be a környéket és vidáman lépdelnek az erre kialakított aszfaltozott járdákon. Persze járásra való út híján a kocsiút is megfelelt – ahogyan az 1938-as fényképen is látható - hiszen a gyér forgalom mellett még több évtizeddel később sem okoztak a gyalogosok problémát a kocsiutakon. A fiatalok labdarúgó mérkőzést is játszhattak. Ha éppen automobil jött, akkor néhány másodpercre szakadt meg a meccs, mindenki félreállt, aztán folytatódhatott a derbi. Ez még a mai negyvenesek kölyökkorában is így volt a külvárosi utakon.
/Diebold Károly felvételén a Lövér uszoda napozóteraszának épülete látható, melyről bővebben a fotó feletti "Lövér uszoda" címkére kattintva érhető el további információk. A szerk./

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1938
Kép keletkezésének éve: 
1938
Évszámos térképre
1482-2692
A fotó készítőjének életrajza: Diebold Károly
A bejegyzés létrehozása: 2014. július 21.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Ez a Felső-Lőverek.

Wallon-Hárs Viktor - webmester képe

A Lőver körút ezen része az Alsó- és Felső-Lőverek határa, így el kellett döntenem melyikhez soroljam. Mivel a körút nagyrészt az Alsó-Lőverekben illetve határán kanyarog, ezért esett a választásom erre.

Horváth Péter Pál képe

Hárs József a Deákkuti úttal húzta meg a határvonalat. Gondolom azért, mert a régiek is így kezelték, a természetes elválasztással az erdővel.

Wallon-Hárs Viktor - webmester képe

Ez valóban igaz, köszönöm a kiigazítást, mégis, a körút nagyobb része nem határos és nincs a Felső-Lőverekben. Ezért a kompromisszum. (Az utcák besorolásakor csak egy terület elnevezést lehet megadni).

Tarcsai Mária képe

Nagyon hangulatos leírás. Magam is sokszor és sokat baktattam, kerékpároztam ezen a körúton. 1959 táján a körpadnál ( Felsőlőver út kezdete) hatalmasat buktam, mert nem tudtam, hogy cégem kerékpárjának egyik fékje se jó. Nem tudtam megállni, így a körpadnál szándékosan buktam egy nagyot, de ezzel szerencsésen "lekerültem"' az életveszélyes kerékpárról.....ellenkező esetben a Frankenburg úti sorompónál bármi történhetett volna..... Időközben a körpad nyomtalanul eltűnt. Mivel életmentő műveletem szemtanúja volt, megpróbáltam fényképet szerezni róla, de kiderült, hogy sajna ilyen nincs.....