Az egykori Vilmos császár út

Hozzászólok
Az egykori Vilmos császár út

A mai Mátyás király utcát 1893-ban nyitották meg a Győri pályaudvar és a Deák tér között, Király utca néven. Később - az I. világháború után - Vilmos császár útnak majd 1927-től Mátyás király útnak hívták. Teljes hosszában 1938-ban lett járható, amikor a Domonkos - templom mellett álló Tschurl-házat elbontották.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1919
Forrás: 

Hárs József: Utcáink neve az utóbbi százhúsz évben - Soproni Szemle, 1990/2.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1919
2419-2304
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 17.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

"Radó Kálmán, a GySEV részvénytársaság elnöke vitte a város elé a palota építésének ügyét. A város vezetői örömmel fogadták a GySEV jelentkezését. Nyilvánvaló volt, hogy a főfelügyelőség részére a vasútállomás közelében kell építési területet találni. Akkor készültek a Rák-patak szabályozásának tervei, s már azzal a gondolattal tűzték ki az új medervonalat, hogy azt valamikor majd átboltozva, fölötte széles teret alakítanak ki. Az állomás felvételi épülete és a Várkerület közé a városrendezési tervben egyenesvonalú utcát terveztek, s a leendő utca és a leendő tér sarkán jelöltek ki helyet az üzletigazgatósági épületnek. A szükséges telket a város ingyen ajánlotta fel a palota építéshez. Nem minden hátsó gondolat nélkül tette ezt. Akkor ott szántóföldek, mezei utak voltak: kukoricatáblák
között juthatott ki erre az állomásra igyekvő utas. A palota lett a környék első épülete, melynek vonzóerejére számított a város műszaki vezetése, bízva abban, hogy a GySEV példáját mások is követni fogják, s beépül a terület." (Lovas Gyula: A Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút és soproni palotája)

A leendő utcát, a városi hivatal 1896-1900-ig készült térképein Baross utcza néven jelölték ...