Az első ágfalvi csata

Keresés az archívumban

Ostenburg zászlóalja 1921. augusztus 28-án a Széchenyi téren
Eredeti méret

"Augusztus 28-án a történelmi határt több helyen osztrák csendőralakulatok lépték át. Az egységek lőfegyverekkel, géppuskákkal voltak felszerelve. Őket rezesbandás, vörös zászlós fegyveres tömeg követte. Ágfalvánál azonban a Francia-Kiss Mihály, Kaszala Károly és Maderspach Viktor parancsnoksága alatt álló irreguláris erők meglepetésszerű puskatűzzel visszavetették az osztrákokat. A kibontakozó tűzpárbajban hősi halált halt Baracsi László kecskeméti gazdalegény. (Nevét ma már utca őrzi. Az ágfalvi temetőben helyezték örök nyugalomra, halála helyén pedig emlékmű hirdeti önfeláldozását a hazáért.)
Ez volt az első ágfalvi összecsapás. A felkelők még Robert Davyt, Burgenland újdonsült kormánybiztosát is elfogták. [...] Kezdetét vette a másfél hónapig tartó nyugat-magyarországi fegyveres felkelés. A felkelő "hadseregben" ott küzdöttek a soproni főiskolások és diákok, a magyaróvári gazdászok, a pesti műegyetemisták, az Alföld, a Felvidék és Erdély magyarjai. Ez a felkelés vezetett el a soproni népszavazáshoz."(ifj.Sarkady Sándor: A nyugat-magyarországi felkelés és a soproni népszavazás)

A mellékelt képen [Ostenburg] zászlóalja sorakozik fel díszszemlére a Széchenyi téren 1921. augusztus 28-án. A felvétel készítésének dátumát a Népszavazás 85. évfordulójára kiadott kötet alapján adtuk meg, mely szerint a kép éppen az első ágfalvi csata napján készült.

A soproni népszavazás évében készült illetve az eseményhez köthető fotóinkat a Sopron-1921 címkére kattintva érhetik el.

Ostenburg-Moravek Gyula őrnagy, a közrend fenntartásával megbízott zászlóalj parancsnoka.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1921. augusztus 28.
Kapcsolódó bejegyzés
Forrás

ifj.Sarkady Sándor: A nyugat-magyarországi felkelés és a soproni népszavazás
http://w3.sopron.hu/nepszavazas1921/Tuzek.html

Szerző
1921
5886-2211
Évszámos térképre

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2021. augusztus 28. 20:45

A cím megtévesztő. Ostenburg csendőrzászlóaljának semmi köze az első ágfalvi csatához. Az a"rongyos gárda" érdeme.

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 7.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.