Az első szovjet emlékmű a Várkerületen

Keresés az archívumban

Az első szovjet emlékmű
Eredeti méret

A képen a Várkerületen (Lenin körúton) egykor állott szovjet emlékmű látható, melyet 1945. július 22-én avattak fel és amely Baumann Béla kőfaragó mester műhelyében készült. Az elején a Szovjetunió címere látható. A szobrot 1956-ban lerombolták, helyére új emlékmű került.

Az emlékműről a következőket írta Szita Szabolcs A Vörös Hadsereg és harcosai emléke Sopronban című írásában a Soproni Szemle 1986/4. számában:

"...Egy hónap múlva, június 2-án a soproni napilap közzétette, hogy a soproni szovjet hősi emlékmű tervrajzát bemutatták Fábján Lajos polgármesternek. Másnap az emlékmű tervezője, Hárs György építészmérnök, az SZDP soproni szervezete egyik vezetője nyilatkozott az emlékműről. A készült tervvariációk közül rövidesen megindult a II. sz. változat kivitelezése, mellyel Romanov városparancsnok is egyetértett. Az emlékmű helyét az ún. Kis Várkerületen, a Várkerület (ma Lenin körút) 30–32. sz. és a velük szemben levő 33–37. sz. házak közötti térségben jelölték ki. A kivitelezési munkákat Baumann Béla kőfaragómester végezte. Az emlékmű törzsén a Szovjetunió állami címerével ékesített, csúcsán ötágú csillaggal ellátott obeliszk július derekára el is készült. Bal oldalára orosz nyelű feliratot véstek „Örök dicsőség a szovjet haza és az európai népek szabadságáért és függetlenségéért vívott harcokban elesett hősöknek” szöveggel. Alig négy hónappal azután, hogy „egy friss tavaszi reggelen a soproni utcákról eltűntek az SS legények és a formaruhás nyilas suhancok”, 1945. július 22-én került sor az emlékmű avatásra. A demokratikus pártok sajtójának méltatása szerint szovjetemlékmű szimbóluma, amely „a pártok és a város egységes akaratát fejezi ki az orosz nép iránt”. Az avató ünnepségen a SOTEX gyár fúvószenekara játszott Szamszonov Love Izakovics szovjet karmester vezényletével. A Soproni Nemzeti Bizottság elnöke, dr. Takács Kálmán beszéde után Boriszonov alezredes, majd Turik őrnagy méltatta Sopron város társadalmának kezdeményezését. A felszabadítók emlékének megőrzésére a főispán, ill. a polgármester is ígéretet tett. Az avatás koszorúzással zárult. A Vörös Hadsereg városparancsnoksága, a Szövetséges Ellenőrző Bizottság, a Vörös Hadsereg Sopronban állomásozó alakulatai után 25 soproni szervezet és közéleti személyiség, a pártok és a szakszervezetek képviselete vonult el tisztelegve az emlékmű előtt...."

Ezen emlékmű lerombolásáról, illetve a második emlékmű építéséről és elbontásáról további bejegyzések érhetők el a kép feletti "Szovjet emlékmű" címkére kattintva.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1940-es évek vége
Műalkotás készítője
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Szita Szabolcs: A Vörös Hadsereg és harcosai emléke Sopronban Soproni Szemle, 1986/4. p. 58-59.

Szerző
1949
3704-1203
Évszámos térképre

Hozzászólások

Major Éva | 2013. október 7. 13:34

A szobrot valóban '56 végén ledöntötték. Az ablakból néztem végig, ahogy kötelet vetettek a csillagra, és egy rendőr- egyenruhában!- irányítja a lelkes "csapatot". A rendőr nem volt más, mint a "Kisnapóleon"! A régi soproniak tudják, ki volt Ő. A Kisvárkerületen, a piacnál lakott, abban a házban, ahol talán még ma is porcelánbolt várja a betérőket.

Takács Tibor | 2020. július 13. 20:07

Köszönöm!Én is olvastam mindkét könyvét Szilvási Lajosnak.A mi családunk kicsit másképpen élte át azokat a napokat.A fent említett Katona úr késöbb a Deák-tér ,Erzsébet utcai sarokházban lakott.A mellette lévö épület a pártház volt ahol mi laktunk.Én többször láttam az utcán találkoztam vele.

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 20.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.