Az Erdei iskola

Hozzászólok
Az Erdei iskola a Nemzeti Újság cikkében 1922-ben

A sopronbánfalvi Manninger-házban 1918-ban alapították az erdei iskolát. Dr. Manninger Vilmos egyetemi tanár és sebészprofesszor édesapja, dr. Manninger Adolf emlékére adományozta a család nyaralóját Sopronnak 1917-ben.

Az adományozó kérése az volt, hogy a telken alapítsanak erdei iskolát, fejletlen, 6-14 éves, gümőkórra hajlamos gyerekek részére. Az intézet neve Manninger-ház Soproni Erdei Iskola lett. Az 1936-os adatok szerint az épületben 18 fiú és 18 leány elhelyezésére volt lehetőség.

1995-ben ezen a telken talált új otthonra az 1950-ben a Széchenyi téren megnyitott speciális iskola, melyet első igazgatójáról Doborjáni Ferenc Nevelési - Oktatási Központnak neveztek el, jelenleg Doborjáni Ferenc EGYMI a neve.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1922
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Dr. Heimler Károly: Sopron topográfiája 1936.
www.fertopart.hu

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1922
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 6.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Nem messze ettől az iskolától, a Tolvaj árok bejáratánál található az u.n. "Manninger sír". Még becsületesen el sem olvastam a sírfeliratot. Van összefüggés az erdei iskola és az ott nyugvó személy között?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Igen, az Dr. Manninger Adolf sírja.

Tarcsai Mária képe

Köszönöm, hamarosan fel fogom keresni a sírt...

diosopron képe

az oldalt veletlen talaltam, de :
Ebben az iskolaban jartam-eltem az altalanos iskolai eveimet, Otthol valoszinü feleslegesse valtam, ide beadtak, amikor ottmaradtam Sept elejen az alkonyodo, sötetedö udvar közepen, es anyam felszallt a Busra es elment, foggalmam se volt mi törtenik velem, miert kellett otthagynom az eddigieket .Aztan jöttek a verekedesek a Matrazraktarban egy -egy jobb allapotu Matrazert, ami utan közös iteletet kaptam, ,majd az epület mögötti löveszarokban es a szoba nagysagura kiasott valoszinü Legvedelmi agyuknak a Flakkoknak benne durr-durr-oztunk, elmentünk egeszen a hatarörök örtornyaig, a Hermes Toig, a Banya csillek sinparjaig, stb.
18 fiu es 18 lany voltunk, Rozsika neni volt a felügyelönö, Marosi Laszlo a tanar, Janka neni az igazgatonö. allandoan erdelyi dalokat kellett enekelnünk: A Csitari Hegyek alatt regen leesett a ho stb , Leirhatatlan esemenyek voltak, a gyerek fantaziajat messzemenöen felcsigazta a hatar közelsege a naponta lovakkal erkezö katonak , hogy minket megszamoltak, a Banya alagutrendszere, az udvaron allo hatalmas Platanfak, amik levelet összetörve pipaztuk el . a Rakpatak levezetett arkaban csigakat gyüjtöttünk a delutani csendespihenö ne legyen unalmas es csigaversenyt rendeztünk. mivel beszelni nem volt szabad, kezünkkel jelbeszeddel kommunikaltunk egymassal, mint a süketnemak . Kesöbb anyam valoszinü lelkiismeretfurdalasban szenvedhetett igy kikerültema varosba a Virag Utca 1 padlaszobaban laktunk, es a Majus 1 teri iskolaba jartam par evet
Erdekes modon a Doborjani Peter volt a legjobb baratom , titkos jeleket hasznaltunk: DPMPBSÖNV. stb. Soproni Idegenvezetöi vizsgat szereztem, az iskola Trombitasa lettem felvonulasokon, amit utaltam. a mai napig van egy jobaratom Sopronban a Lenin Köruton van üzlete , gyakran talalkozunk, a Kisfaludy utcaban laktunk egy hazban , onnan a baratsag . aztan messze repitett a sors, de az 50 eves osztalytalalkozora visszamentem es mindenki ott volt 3 kivetellel. a Manninger reten jatszottunk naponta , a sir igen ott van , a teteje felig elforditva --volt--- 60 evvel ezelött:))
Sopronban a legkedvesebb Museumom a Zettl Langer volt, irtam is par eve a neten üzenetet oda, a vendegkönyvükbe .
na isten aldas

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Örülök, hogy megtalált bennünket és felidézte az emlékeit.

Ősz Zoltán képe

Kedves dió Sopron, Doborjáni Pétert én is ismertem, a Baross úton lakott. Egyik osztálytársam révén, aki szintén ott lakott.