Az Erdődy-palota II.

Keresés az archívumban

A Szent György utca 16-os számú ház az 1930-as években
Eredeti méret

A Szent György utca 16-os számú ház, az egykor a Széchenyi, majd az Erdődy család által birtokolt belvárosi palota az 1930-as években, amikor az épület tulajdonosa már az Országos Társadalombiztosító Intézet volt, ami soproni fiókját működtette itt. Ugyanitt 1910-től a Soproni Munkásbiztosító irodái voltak.

A háttérben látható 14-es számú épületről, a Löffelholtz-házról bővebben itt olvashatnak.

A "Fényképek egy padlásról" címke segítségével egy soproni padlás rejtett zugában talált fotókat fogunk össze, azzal a céllal, hogy a külön-külön publikált képek ezáltal egyben is kigyűjthetők legyenek. Így próbáljuk meg virtuálisan egyben tartani a gyűjteményt. A felvételek a Szentgyörgyi család archívumából maradtak az utókorra.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1932
4048-1559
Évszámos térképre

Hozzászólások

Friedrich Rezső | 2019. július 8. 12:19

Számora több emléket hordoz a ház: a legkorábbi az volt, hogy ott működött az "Iskolafogászat".
Jóval később, a ház hátsó traktusában működő "GAMMA Művek Bp." soproni üzemegységében, az elektronikai műszerész tanulók oktatásában vettem részt.
A 14-es ház szintén fontos emlékeket idéz: ott volt az evangélikus konvent, ahol ifjúsági kör működött, egy lelkészlakás mellett. Itt ismertem meg feleségemet 53 évvel ezelőtt egy vasárnap délutáni bibliaórát követő társasjáték alatt.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2019. július 8. 16:30

Milyen "horrorisztikus" kezdés után milyen kedves végkifejlet.:)
A fogászatról meg is felejtkeztem, pedig mi is jártunk még oda.
Hoztam még két hozzászólást Facebookról, hadd lássa a nagyvilág is:

Ősz Zoltán: Itt volt a Bányászati Kutatóintézet, gimiben a nyári szünetekben itt dolgoztam ún. figuránsként, olyan nagyszerű emberekkel, mint Dr.Vendel Miklós prof., Dr.Kisházi Péter, Boldizsár István.

Fodróczi Árpád: Én már csak azt tudom hozzáfűzni, hogy az iskolafogászaton az asszisztenső Bányai Józsefné sz. Tremmel Katalin aki a fogászat melletti lakásban lakott és nyugdíj után költözött vissza a Tremmel Vilmos / aki a '930-as években rendőrkapitány volt / família házába a Rózsa u.9-be. Az anyukája Tremmel Vilmosné dajkált
bennünket még az '50-es évek elején. Az első házasságból származó Vilmos nagy embercsempész volt a Fertőn bennünket ámított a Fertő tavi kalandjaival, a Lajos, Nándor és Paula nénit 1948-ban kitelepítették Stuttgart és környékére férfiakkal soha nem,de Paula nénivel kb. 3szor találkoztam hazautazásakor. Érdekes éveket éltünk az '50-60-as években.

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2019. július 8. 21:31

Az MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet (Múzeum utca) híres elődje a Geofizikai Kutató Laboratórium itt ebben a házban kapott helyet 1955-ben és innen költözött intézetté szervezve a mai helyére.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2019. július 9. 10:54

Köszönöm az újabb kiegészítést.

A bejegyzés létrehozása: 2019. július 8.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.