Az Erzsébet utca 1976-ban

Hozzászólok
Az Erzsébet utca 1976-ban

Az utcát 1874-ben (más források szerint 1875-ben, esetleg 1873-ban) nyitották meg, 1875. április 14-én pedig a tanács elfogadta az előterjesztést, miszerint az utcát Erzsébet királynéról nevezzék el. Az elnevezés 1948-ban Köztársaság utcára változott, majd 1989 októberétől ismét az eredeti név a hatályos. Az utcában található Sopron első társasháza és az egykori Pénzügyi palota - ma az egyetem épülete, korábban pártszékház is volt. Tarjáni Antal felvétele 1976-ban ábrázolja az Erzsébet utcát úgy, ahogy ma már nem tudnánk róla fotót készíteni.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1976
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1976
Évszámos térképre
3812-2722
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Tarjáni Antal
A bejegyzés létrehozása: 2014. május 26.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

És a hirdetőoszlopon a filmplakát: Az idők kezdetén, színes magyar játékfilm, 1975 (r: Rényi T.)

Horváth Péter Pál képe

Az árnyék szerint déli 12 óra. Atomtámadás lehetett, hogy egy szem járókelő sincs az utcán, pedig ez volt a főútvonal a Várkerület és a Borostyán közt ( a gépjárműforgalomról nem is beszélve, mert akkor azért már voltak jócskán gépkocsik, ráadásul két irányú utca volt akkoriban.)

Tarcsai Mária képe

Talán kánikulai vasárnap volt, és éppen meccset közvetítettek a tévében. Mellesleg az Erzsébet utca iszonyú meleg tud lenni. Napjainkban is megfigyelhető, hogy a déli órákban aki teheti, elkerüli ezt az utcát.

Németh Szabó László képe

Érdekes, hogy a népköztársaság idején a neve nem Népköztársaság u. lett. :-)