Az Evangélikus Tanárképző tanárainak csoportképe

Keresés az archívumban

Az Evangélikus Teológia tanárainak csoportképe
Eredeti méret

Sokszor találkozunk csoportképekkel, melyekről alig-alig ismerünk egy-egy szereplőt, ezért külön öröm, ha olyan felvételt mutathatunk be, melyen nemhogy legalább két szereplőt ismerünk, egyikük életútjáról rengeteg mindent tudunk, tudhatunk.

Az egykori Evangélikus tanárképző tanárairól a hajdani Teológia épülete előtt készült fotón a felvétel bal oldalán látható a kép küldőjének nagyapja, Ihász Ferenc, akiről Kónya Lajos Soproni évek című kötetében egy hosszabb írás olvasható, ebből idézünk:

Neki nem adott gúnynevet senki, becézett keresztnevén emlegettük magunk között. Ő volt az Úriember, a szó legnemesebb értelmében. Abból a családból származott, amely Ihász Dánielt adta Kossuth mellé, s mindig úgy festett, mint akit skatulyából húztak ki. Ezt sem szabad rossz értelemben vennünk, mert Ihász Ferenc jólöltözöttsége nélkülözött minden mesterkéltséget, s távolról sem hasonlított azokhoz a piperkőcökhöz, akiknek a külső megjelenés a fő gondjuk.
Ihász Ferkóra ráillett az a mondás, hogy a ruhát viselni kell tudni. Mint ahogy egész magatartása valami egyszerű, nemes, udvarias, de ugyanakkor a legtermészetesebben folyó, lényéből fakadó. Hogy ruházkodásánál maradjunk, sötétkék vagy sötétszürke öltönyt viselt hétköznap is, hófehér inget, bordó vagy ezüstösszürke nyakkendőt, s az öltönyhöz illő fekete vagy barna cipőt, ami ragyogott a tanterem tompa fényében is. Egy pihét, egy porszemet nem láthattunk öltözékén, apám is elégedetten szemlélheti, ha ismeri.
A Dunántúli Evangélikus Egyházkerület Keresztyén Énekeskönyvében gyakorta találkozhatunk nevével; mint dicséretek szerzője, fordítója, átdolgozója tiszteletreméltó munkát végzett. Nem volt költő, de ami az írás mesterségbeli részét Illeti, abban keresve sem lehetett hibát találni.
Egyébként teljes nevén nemes Ihász Ferencnek hívták, s a Győr megyei Felpéc községet vallotta szülőfalujának. Tudtuk róla, hogy tanító volt évekig, aztán végezte el a tanárképzőt."

A teljes szöveg a már említett és általunk szívből ajánlott kötetben olvasható. Bízunk benne a tanár úron és mellette álló unokáján kívül mások kilétére is fény derülhet majd olvasóink segítésével.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1950-es évek közepe
Kapcsolódó kiadvány
Szerző
1954
A bejegyzés létrehozása: 2017. június 24.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.