Az Ikva áradása

Keresés az archívumban

Az Ikva áradása
Eredeti méret

Kontli Lászlótól kaptuk ezt a fotót, melyet egy kallódó negatívról digitalizált. Sajnos nem tudjuk, mikor készült a felvétel, feltételezhető, hogy esetleg az 1965-ös áradáskor.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1965
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1965
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2014. június 30. 23:25

Az 1965-ös árvíz egészen pontosan április 20-án kezdődött esős időnek köszönhető. Április 22-én a fokozódó esőzésnek köszönhetően az Ikva kilépett medréből, tengerré változtatva a Lackner Kristóf utcai hídtól kifelé eső területeket, és komoly pusztításokat végzett a város területén fekvő objektumokban (hidakban, házakban). Amennyiben a fenti kép ezt az árvizet ábrázolja, az csak kezdeteket tükrözi, a Soproni Szemlében található egypár másik, az árvíz igazi - foga fehérjét - bemutató fotó. Ezt megelőzően 1950. novemberében, majd 1951. június elején is komoly árhullám vonult le az Ikván, de ezek kisebb léptékűek voltak, és nem okoztak akkora pusztítást. A fenti fotó ezen alkalmakkor is készülhetett, ma már - egyéb adat híján - nehéz megállapítani a pontos dátumot.

Both István | 2014. július 1. 12:03

Az 1950-es évek első felében a Rózsa utcában laktunk. Többször is volt olyan mértékű árvíz, aminek következtében sem a Szélmalom utcából, sem a Rózsa utcából nem tudtunk a Festő köz felé menni, mert mindkét utca alsó részét elöntötte az Ikva. Ez "kis" patak hihetetlen méretűre duzzadt és hatalmas erővel mosott el mindent, még néhány fahidat is.

Moser Aranka (Pauliné) | 2014. július 1. 21:53

Az 1965-ös árvízre emlékszem én is ennyire magasan nem láttam a Rák patakot, a bánfalvi ovi kőhídjáig felért, a pincénkben is térdmagasságig állt a víz. Megállíthatatlanul hömpölygött a sáros víz, ami lezúdult a hegyekből, félelmetes volt a morajlása!

A bejegyzés létrehozása: 2014. június 30.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.