A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Az Ikva az Ösvény utcánál

Hozzászólok
Az Ikva az Ösvény utcánál

Balról az előtérből fordul az Ikva és jobbra elfele folyik az Ösvény utcai híd alá. A Bécsi-domb meredélyén elszórtan házak, fenn a domb közepén látszó nagy épület a mára szépen átalakított, nagy Zeneiaskola, a Patak utcában 32. számú, túlnan, a Szélmalom utcában 17-es. Az épületet a 17. század közepén a jezsuiták számára Konviktusként építették. A barokk stílus jegyeivel feldíszített épületek (a balra álló keskeny, csak fél nyeregtetős alkotás is hozzájuk tartozott). A szerzetesek távoztával, sőt a rend feloszlatásával lehetősége támadt az Esterházyaknak, hogy prózai célokra: terményraktárnak, használják fel. Ezután csak romlott az állapota. Amikor elérkezett a téeszek korszaka, valamelyik közülük telepedett be. A következő időszak a felemelkedésé. A régészek és műemlékesek szállták meg, és az eddigi korszakokhoz képest rövid idő múlva olyan csodálatos zeneiskolát teremtettek belőle, hogy még a Városszépítőktől a 2004. év emléktábláját is megkapta. Ezt évente egyszer ítélik oda annak a létesítménynek, amely azt tényleg megérdemli. Nagy Alpár: 175 év a soproni zeneoktatás szolgálatában c. könyvében szöveg és fénykép bőven található az eseményről és a létesítmény külsejéről és belsejéről.

Az utcáról csak annyit mondhatok, hogy közelében van az egykori Kisuszoda betemetve. Ennél sokszorosan jobban járt a Konviktus.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1932
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1932
Évszámos térképre
3675-505
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Hárs József
A fotó készítőjének életrajza: Mende Gusztáv
A bejegyzés létrehozása: 2016. január 29.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

A híd után, a kisuszoda kerítése látható, így a '35-ös térképen, az uszoda bejárati hídja elé került jelölés nem tükrözi a fotó készítőjének pozícióját. A fotós koordinátái: B 3675 px F 505 px....

Wallon-Hárs Viktor - webmester képe

Köszönjük! Javítottam.