Az Ikva sor egykor

Hozzászólok
Az Ikva sor egykor

Angyalfi Andor felvételén az Ikva sor látható, talán valamikor az 1920-as években. Sajnos a készítés pontos dátuma nem ismert.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1920-as évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1925
Évszámos térképre
5923-1144
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Angyalfi Andor
A bejegyzés létrehozása: 2014. május 18.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

A sarkon az id. Steinbach ház...!

Horváth Péter Pál képe

Szélmalom utca 1. Hauer Mihály
Szélmalom utca 3. Steinbach Emilia és testv. (1929-31)

Horváth Péter Pál képe

Az Ikva ezen szakaszán (a major mögött) lóusztató volt. A kép készítésének helyén állott kékfestők háza. Itt az Ikva egy éles kanyarral tudott csak tovább folyni, így hordalék feltöltötte ezt a szakaszt.
A képen megfigyelhető, hogy a Rózsa utca és patak szintje között elég kicsi a különbség. Az árvizek idején visszaduzzasztott az Ikva kanyarja, volt olyan eset, hogy a Lackner Kristóf utca is víz alatt állt.
Ezért lebontották a kékfestők házát, rendezték a patakmedret, (mélyítették, íveltebb kanyart készítettek, kikövezték az alját) és ekkor kapta meg a Rózsai utcai szakasz a ma is látható betonmellvédet, kb. 1923-25-ben. (Az építkezés közben is többször volt árvíz, ezért a kőműves vállalkozó csődbe ment.)

Friedrich Rezső képe

Már megin'... :-(

Ősz Zoltán képe

Ahogy a facebookon írt hozzászólásomban is írtam, ebben a házban ( Szélmalom u. 1) laktunk 1965-ig, a 3 nagyjából egyforma ablak volt a mi lakásunk. A képről még hiányzik a későbbi beton gát, ami többé-kevésbbé megvédte a kis teret a ház előtt, de '65-ben, miután elköltöztünk, a lakókat ki kellett költöztetni az árvíz miatt. A Steinbach ház a szomszéd volt(Szé
lmalom u 3). A beton gáton jól fel lehetett mászni, és jókat lehtett "cikk-cakkozni" az Ikva betonozott medrén, azaz a két part között ugrálni