Az irgalmas nővérek zárdája

Keresés az archívumban

Az irgalmas nővérek zárdája
Eredeti méret

Az Isteni Megváltó Leányai rend első szolgálattevő nővérei 1863-ban érkeztek városunkba, a betegápolási feladataik mellett 1866-ban a Fürdőház utcában - ma Ferenczy János utca - található anyaházukban iskolát is alapítottak. Tevékenységükről részletesen ebben a bejegyzésünkben olvashatnak.

A zárda mellett 1887-ben Handler Nándor tervei alapján - a már meglévő kápolna bővítésével - épült fel az irgalmasoknak a Szeplőtelen Szűz tiszteletére szentelt temploma, melynek homlokzatán Szent Mónika és Szent Ágoston szobrai láthatóak.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Kapcsolódó kiadvány
Szerző
1905
1582-1398
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2014. április 28. 10:12

Az épületek valóban nem, de egyrészt még hiányzott az óra, ahol pár éve körforgalmat alakítottak ki. Nos, annak az iszonyatos forgalma nagyobb, mint a városban bárhol.... néha az Újteleki utca elején állnak már az autók, mert nem tudnak besorolni....

Sokat enyhítene, ha a város a Selmeci utcai jelenleg üresen és kihasználatlanul álló telket átadná arra a célra, hogy a Ferenczi János utca iskoláiba járó diákokat szállító személyautók megállhassanak annyi időre, míg a gyerekek kiszállnak. Onnan már mind a négy iskola könnyedén elérhető lenne gyalog. Amíg ezt meg nem oldják, addig marad a végeérhetetlen torlódás a környező utcákban.

| 2014. április 28. 16:37

Minden bizonnyal igaza van Tisztelt Mária, de megjegyzem: mi is ide jártunk, mint oly sokan (abban az időben közel ezren egy időben), de gyalogosan. Nem tudom miért kell a gyerekeket az iskola lépcsőjénél kitenni az autóból.

Tarcsai Mária | 2014. április 28. 19:18

Én meg a Közgazdasági Technikumba jártam, ami a Gárdonyi iskola mellett van, én is gyalog jártam, sőt, még ma is naponta gyalog járunk ki a Hunyadi óvodába az unokámmal. Sok oka van annak, hogy az iskoláig kísérik a szülők a gyerekeket, onnan nyilván egyenesen mennek tovább dolgozni Ausztriába, más városokba, vidéke. Hogy miért, azt tudjuk: itt nincs mindenki részére állás lehetőség. A nagy autóforgalmat mint mai magyar valóságot el kell fogadnunk, és a városvezetésnek ehhez kéne igazodnia. (Hozzáteszem, hogy sem nekem, sem családomnak nincs autója, tehát nem "hazabeszélek" )

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2019. április 16. 10:48

A Püspökházban (Új u. 28) alakítottak ki helyet 1863-ban a Sopronban megtelepedő Isteni Megváltó Leányai Kongregációjának Bécsből érkezett négy nővére számára. A püspöktől három évre szóló lehetőséget nem merítették ki, mert két év után már szűkösnek mutatkozott ez a hely és az újteleki kapun kívül a külvárosban vettek házat.

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 16.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.