Az Ógabona tér 32. számú ház és egykori neves lakója

Hozzászólok
Az Ógabona tér 32.
Az Ógabona tér 32. homlokzatának egy részlete
Goldmark Károly emléktáblája
Az Ógabona tér 32. átalakítás után

Neves soproniak menüpontunkban korábban már olvashattak Goldmark Károly zeneszerzőről, aki a Zeneegyesület iskolájának növendékeként, majd a színház zenekarának tagjaként is kötődött Sopronhoz. Ez utóbbi időszakról így írt 1930-ban, Goldmark Károly születésének 100. évfordulóján a Pesti Hírlap Nagy Naptára:

"Elszerződött elsőhegedüsnek a soproni színtársulathoz, havi nyolc forint fizetésért. Három forintot fizetett a szállásért, hármat a kölcsönkapott frakkért, két pengőért pedig koplalt. Mert enni nem lehetett ennyiért egy hónapig. Ez a helyzet azonban nem tartott sokáig. A társulat elvetődött Győrbe s itt már jóval nagyobb fizetést kapott a fiatal hangversenymester : tizenkét forintot. "

Az említett három forintos szerény szállás a színházhoz közeli Ógabona tér 32. számú házban volt, ahol ugyancsak a születés centenáriumának évében emléktáblát helyeztek el a zeneszerző emlékére, melyet 1944-ben, a zsidók üldöztetésének idején eltávolítottak az épületről, majd 1955-ben újra felkerülhetett a homlokzatra egy emléktábla - Szakál Ernő alkotása.

Finta Béla felvételein az Ógabona tér 32. számú ház látható átalakítása előtt illetve után. Az emléktábla mindkét felvételen kivehető, de külön fotón is mutatjuk.

A házat - még átalakítása előtt - az utcaképe simulva ebben a bejegyzésben is megtekinthetik.

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1970-80-as évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1975
1982
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Finta Béla
A bejegyzés létrehozása: 2018. december 15.

Hozzászólások

Pölöskei Péter képe

Láttam a házat és az emléktáblát is. Lefényképeztem.