Az Ojtozi-emlékmű

Keresés az archívumban

Az Ojtozi-emlékmű
Eredeti méret

"Több mint nyolcszáz kilométerre Soprontól, a Keleti-Kárpátokban a történelmi Magyarország majdnem legkeletibb részén fekvő hegyvonulatok között, a kapaszkodva-kanyargó Ojtozi szorosban alig egy évig állt az M. Kir. Soproni 18-as Honvéd. Gyalogezred 1917-es hősi helytállását idéző emlékmű. Miután vandál módon lerombolták, annak mását a 18-as bajtársi kör tagjainak kezdeményezésére Dabóczy István szobrászművész, - a Rákóczi Honvéd Főreáliskola tanára - Sopronban is elkészítette, majd 1934. augusztus 5-én az akkori Gleichenberg-allén, - azóta Ojtozi fasor - felavatták." (Cyberpress)
Az emlékművet 2002-ben újította fel a Soproni Ifjúságért és Környezetünk Védelméért Alapítvány, majd felállításának 75. évfordulóján, 2009-ben bronz emléktáblát helyeztek el a sziklatömbön, megemlékezve az emlékmű készítőjéről is.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1930-as évek
Szerző
1935
2737-4560
Évszámos térképre

Hozzászólások

Hárs Olivér | 2023. január 30. 13:15

Édesapám, Hárs József utcaneves füzeteiben következetesen Ojtózi fasornak írta ezt a helynevet, ami a szó jelentésével jól indokolható. Egyébként maga a fasor már csak egy-két hatalmasra nőtt tölgyfa a burkolt gyalogsétány város felőli szélén.

A bejegyzés létrehozása: 2013. október 29.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.