Az Orsolya tér változásai

Keresés az archívumban

Az Orsolya tér  1937-ben
1
Eredeti méret
Az Orsolya tér a Szent György utca felől 1937-ben
2
Eredeti méret
Az Orsolya tér a Szent György utca felől  1962-ben
3
Eredeti méret
Az Orsolya tér 1962-ben
4
Eredeti méret
Az Orsolya tér egy részlete 1970-ben
5
Eredeti méret

Horányi Jenő fotósorozata 1937 és 1970 között követi az Orsolya tér változásait, a még árkádok nélküli Lábasháztól egészen az új foghíjbeépítések koráig.

Az első fotón, mely 1937-ben mutatja a teret, a Lábasház látható, előtte a Mária-kúttal. A kép készültekor még nem volt ismert, hogy az épület földszinti részén befalazott árkádok vannak, ezek csak a bombázások után váltak láthatóvá. Ekkor még a ház földszintjén üzletek működtek, többek között Kapuy Ernő könyvkereskedése és könyvkötészete, ahogy ez a felvételen is megfigyelhető. A kép jobb oldalán a háborúban megsemmisült Proszwimmer-ház (másik nevén Gyóni-ház) látható, rajta Gyóni Géza költő emléktáblájával, melyet a romos épület elbontása előtt megmentettek és a helyére emelt épületen elhelyeztek, így ma is látható.

A második, szintén 1937-ben készült felvételen a Szent György utca felől látszik a tér, ezen a fotón is jól kivehető az imént említett Gyóni-ház.

Szintén a Szent György utca irányából, de 1962-ben készült a fotósorozat harmadik felvétele, melyen már csak a foghíj látható a Gyóni-ház helyén.

A negyedik képen a már helyreállított Lábasház látható - a fotó valószínűleg szintén 1962-ben készült-, a kép bal sarkában egy, az eddigi képeken nem látott foghíj látható. Ezen a telken, a 4-es szám alatt állt a Sopron egyik legszebb barokk lakóházának tartott Lunkányi-ház, mely szintén a bombázások áldozatául esett. Helyén később épült az oszlopokon álló egykori paplak. A fotón nem látható a Mária-kút, mely szintén súlyos sérüléseket szenvedett a háború alatt, és mely később Szakál Ernő áldozatos munkájának köszönhetően megújulva került vissza a térre. A kép jobb oldalán a már említett üres telek látszik, illetve jól kivehető a súlyosan sérül Caesar-ház (Cézár - ház) épülete is. Az utolsó fotón, mely készítője leírása alapján 1970-ben készült, már áll az Orsolya tér 1. szám alatti új épület, azonban az Orsolyiták zárdájának épületén még jól látszanak a háború nyomai.

A bejegyzés a fotós képaláírásainak felhasználásával készült.

Az említett épületekről és a Mária-kút restaurálásáról a fotók feletti, az egyes épületek nevével ellátott címkékre kattintva érhetők el további fotók és bejegyzések.

Hasonló fotósorozat érhető el a Templom utcáról is, ebben a bejegyzésben.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1937 és 1970 között
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1937
1962
1970
3976-1608
Évszámos térképre

Hozzászólások

A bejegyzés létrehozása: 2013. augusztus 7.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.