Az Ötvös utca 1-es számú ház

Hozzászólok
Az Ötvös utca 1-es számú ház

Az Ötvös utca 1-es számú ház földszintjén trafikkal és a dohányárudával valószínűleg az 1940-es években. Sajnos a készítés pontos dátumát nem ismerjük. Az épülettel és a benne található üzletekkel kapcsolatban figyelmükbe ajánljuk egy másik, szintén a házat mutató fotónkat, melyhez Németh György - aki itt nőtt fel - írta le gondolatait.

---
Németh György ismét számos hasznos Információt osztott meg velünk, figyelmükbe ajánljuk az általa írt hozzászólásokat a bejegyzés alatt.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1940-es évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1947
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2021. március 14.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

A képen látható dohányárudát Kasichnitz Endréné vezette, ma borozó található itt. Balra Németh Ferenc cipész üzletét hirdeti a cégtábla. A kapu mellett a bezárt spaletták mögött volt Hoffer Ferenc cukrászdája, ebből lett később TRAFIK. (https://sopronanno.hu/bejegyzes/trafik-az-otvos-utcaban)
Ma a két utóbbi üzlethelyiség a borozó része.

Németh György képe

Nagyon örülök a valóban 40-es évek beli fotónak,nem különben Horváth Péter Pál kiegészítésének. A fotó igazolja az 5 évvel ezelőtti hozzászólásomat a homlokzat sajátos díszítő elemeiről. A hozzászólás pedig felidézi bennem a valamikori dekoratív szépasszony ( nekem persze "Kasichnitz néni "), kézzel papírtekercsbe csomagolt 5-5 db Simphonia cigarettáit és persze a megbízásért számomra járó "negró cipőfűző" cukorkáját. Apró pontosítás: a Hoffer cukrászat, a kaputól balra lévő üzlethelyiségben nyílt, de csak 45 után. A kapu jobb oldalán, az idézett későbbi TRAFIK helyén a fotón még zárt üzlethelyiség ajtait Britschgi bácsi, első világháborús hadirokkant szokta gyümölcs-zöldség árusításra kinyitni, persze csak szezonban, mert akkoriban még nem hoztak a repülők télen paradicsomot Afrikából...

Németh György képe

Még egy kiegészítés.
Ha valaki a fotót kinagyítja a kapu bal sarka felett láthat még egy cégtáblát, amely a "Zollschan féle rum- és likörgyár"-at hirdeti. A tábla szerény mérete ellenére a tekintélyes forgalmú "üzem" a kapu mögött egészen a Torna utcáig húzódó keskeny udvar két oldalán lévő keverő- és raktár helyiségeket vette igénybe. Egykori létezésére a nyilasok lelkes zsákmányszerző napjaiban v.sz. óvatlanul összetörött eszenciás üveg kiömlött tartalmának átható császárkörte-vanília illata emlékeztetett még jó másfél évtizedig

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves György,
Nagyon köszönöm a precíz kiegészítést, biztos voltam benne, hogy ez „az ön posztja”. Megnéztem a táblát nagyításban valóban a likőrgyárra hívja fel a figyelmet, megmondom Önnek őszintén, nem tudtam, hogy ilyen gyár működött az Ötvös utcában. Úgy tűnik, a hírük eltörpült a többi nagy soproni rum- és likőrgyár mellett. Köszönöm, hogy az Ön segítségével sikerült még több információt megtudni az épületről.