Az új temető átadása és a Storno-kereszt

Hozzászólok
A Storno-kereszt felállványozva
Az elkészült kereszt
A kereszt a felszentelés előtt
A felszentelési ünnepség

Az egyik legrégibb városrészben, a Bécsi-külvárosban, Sopron egyik magasan fekvő területén, 1895-ben vették használatba az új temetőt. A kialakításának munkálatai 1893 tavaszától 1894 nyaráig tartottak és részét képezte egy terjedelmes építményegyüttes. 1893-ban ifj.Storno Ferenc tervei szerint emeltek itt temetőkeresztet, amelyet a tájékozott soproniak tervezőjéről csak Storno-keresztként emlegetnek. A tervek a Soproni Múzeum Storno-gyűjteményében találhatók. A helyszínt a rajzokkal összevetve megállapítható, hogy az elképzelés messze nem vált valósággá, de így is hatásos.

Manapság is érezhetjük, hogy a nyugvóhelyek környékét és fákkal szegélyezett sétányait járva, mintha minden út egy pontba vezetne. Erről a félkör alakú területről tárul lenyűgöző panoráma Sopronkőhida felé. A kilátás, és a gótikus kereszt látványa segítséget nyújt, hogy évről-évre gyertyalánggal szemünkben elhallgasson a külvilág és képzeletünkben megjelenjenek az elmentek.

/Az első két felvétel 1893-ban, a második kettő pedig 1894-ben készült. - A szerk./

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1893-94
Kép keletkezésének éve: 
1893
Évszámos térképre
3533-300
A bejegyzés létrehozása: 2014. november 30.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Az elképzelés rajzait nem lehetne megtekinteni?

Bolodár Zoltán képe

Jelenleg a levéltári anyagokat próbálom megtalálni (Győrben, Sopronban). Rövidesen szeretném lezárni a dolgot és akkor, megpróbálok írni róla egy hosszabb összefoglalót is. Abba bekerülnének a tervek is.

Tarcsai Mária képe

Nagyon tetszenek a képek. Kedvelem a kereszt körüli fenyőligetet, amit már igen messziről fel lehet ismerni, a kilátás onnan pedig valóban pazar. Ha a temetőben járok, oda mindig elmegyek és újra meg újra megnézem a csodálatos kilátást, ami lassan, de biztosan változik. Az évente készített felvételeimen szemmel láthatóak a változások....

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A 2. képen az un. Storno kereszt és a fasor fiatal fácskái láthatók a temető elkészítése után 1894 augusztusában.
A 3. képen a temető beszenteléshez előkészített oltár látható.
A 4. kép Zalka püspök által 1894 szeptember elején tartott beszentelési szertertást mutatja.