Az Új utca 16. számú ház

Hozzászólok
Az Új utca 16. számú ház

A lakóház eredetileg a középkorban a Kolostor utca 13. szám alatt állt palota dísztermes szárnya volt. A később lakóházként használt épületen 1943-ban bukkantak rá a csúcsíves, kőrácsos ablakokra. Diebold Károly fotóján jól láthatóak a lakóház puritán ablakai felett a fellelt maradványok.

A lelet kapcsán Storno Miksa a következőket írta a Magyar Építőművészet c. folyóirat 1944. októberi számában:
"Sopron magánépületei közül leginkább az Uj-utca 16. számú ház mutatta homlokzatával is, hogy már a XV. században épült, habár későbbi átalakítások folytán ered formájából sokat veszített. Ezt a házat város évekkel ezelőtt azzal a szándékkal vette meg, hogy helyén utcát nyit, s így végleg elpusztult volna ez az érdekes épület, mely megfelelő helyreállítás után egy figyelemreméltó műemléke lesz a belvárosnak. Alapos vizsgálat folyamán ugyan kitűnt, hogy a padlástérben befalazott gótikus ablakkeretek vannak és a jelenlegi mennyezet szintje jóval alacsonyabban fekszik a réginél. Óvatos bontás után, majdnem ugyanazon tengelyben, mint a mostani emeleti ablakok, két szépen faragott, a XV. századból származó mérmű került elő. A harmadik ablaknyílásban szintén volt mérmű, de helyébe az újabb fedélszék egyik kötőgerendája jutott, s így a mérmű pusztult. Valamikor ezt az épületet is tűzvész rongálta meg, ahogy az a faragott kövei tisztán észlelhető. Az épület lebontásától város most már eltekint és a tervezett utcanyitás helyett átjáró létesítésével fogja forgalom igényeit kielégíteni."

Nem sokkal később, Csatkai Endre így írt az immár felújított épületről Sopron és környéke műemlékei című művében:
"1943-ban két mérműves ablak csúcsíves felső részét kibontották, 1952-ben pedig a harmadik csúcsíves ablak keretéből is előkerült több darab, valamint tagozott ablakkeret, és az épületben több, eredeti és másodlagos helyen lévő gótikus ajtókeret. A helyreállítás terveit Hell Géza építész készítette, a kivitelezésben nagy szerep jutott Szakál Ernő szobrásznak."

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1944 körül
Forrás: 

Magyar Építőművészet 1944/10

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1944
3413-1581
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Diebold Károly
A bejegyzés létrehozása: 2015. január 20.