A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Az Új utca az Ó-zsinagóga feltárása előtt

Hozzászólok
Az Új utca az Ó-zsinagóga feltárása előtt

Korábban bemutattuk már ezt a felvételt, akkor azonban egy sorozat részeként, jelesül Dr. Friedrich Károly Szép Sopron! című diavetítésének képeit bemutató sorozatunkban. Ezúttal külön is szeretnénk megmutatni olavsóninak, hogy így önálló címkékkel és a helyszín megjelölsével gazdagíthassa az Új utcában készült felvételeink sorát.

A kép érdekessége, hogy készültekor még nem kezdődött meg az Új utca 22. szám alatt 1967-ben felfedezett Ó-zsinagóga feltárása, mely itt még a bal oldali épületsor két házának - Új utca 22.- 24. - több részében a kíváncsi szemek és a téma iránt érdeklődő kutatók elől elzártan megbújt. (A képen balról a harmadik ház az Új utca 22..)

A feltárásról a Soproni Szemle 2012/2. számában Dávid Ferenc művésettörténész mesélt Turbuly Évának. Részlet az interjúból:

"A zsinagóga feltárása valóban az egyik legmutatósabb dolog volt, mivel az imaterem épülete annyira felolvadt az őt körülvevő lakóházak falai között, hogy csak egy homlokzata nézett udvarra, az összes többi valamelyik lakás, vagy folyosó oldalfalaként működött. Ugyan a 18. században még említették a mai Új utca 24. számú házat, mint egykori zsinagógát egy lakatosnak a végrendeletében, s ezt az adatot Pollák Miksa is, Csatkai Endre is feljegyezte. Amikor aztán az Új utca 11. számú házban 1954-ben előkerült az imaterem, mindenki úgy vélte, hogy az írott forrás téves, s hogy a középkori zsidó közösség zsinagógáját találták meg. Aztán az egyik sétám során észrevettem az Új utca 24. számú ház udvarának egyik sarkában egy sarokkövet héber írással. Akkor elkezdem nézni a soproni vezérszintes felmérést, az egész belváros összefüggő alaprajzát, s azon már jól látszott, hogy a két lakóház, az Új utca 22. és 24. falai között vannak a környező
falaknál vastagabbak, amelyek összefüggő téglalap-alaprajzot alkotnak. Ezután Tóth Sándor barátommal, a kiváló, korán elment művészet-történésszel bementem a 22. számú ház nagyon keskeny és alacsony földszinti folyosójára és ott föl is tártunk egy gazdagon tagolt kapu-szárkövet, amely jóval magasabb volt
a befogadó folyosó barokk boltozatánál. A folytatása a ház első emeleti folyosóján került elő a csúcsívbe foglalt mérmûvel együtt. Találtunk tehát egy olyan ajtót, amely díszes volt, mint egy középületé, s olyan magas, hogy nem fért el egy lakóház egyik szintjén. A többi azután már adódott. Bekerült a ház a helyreállítási programba, elindulhatott a kutatás." A folytatás itt olvasható.

Hogy miként változott az utca képe, miután átadták a felújított zsinagógát, az ezen az 1984-ben készült, a Fő tér felől készült fotón jól látható.

Az Új utca arculatát napjainkig jelentősen meghatározó jellegzetes piros épületről, a 16-os számú házról hosszabban ebben a bejegyzésben olvashatnak, ahol Storno Miksa felvételén még a maitól eltérő homlokzattal tekinthető meg az épület.

A felvételről nem tudjuk biztosan, ki készítette, így tekintettel arra, hogy Dr. Friedrich Károly vetítésében szerepelt, őt jelöltük meg fotósként.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1967 előtt
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Turbuly Éva: Soproni házak, soproni emberek. Beszélgetés Dávid Ferenc művészettörténésszel a pályakezdésről, a soproni belváros helyreállításáról. Soproni Szemle 2012/2 p. 175.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1962
Évszámos térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: dr. Friedrich Károly
A bejegyzés létrehozása: 2018. július 27.