A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Bader János vendéglője a Himmelstrónon

Hozzászólok
Bader János vendéglője a Himmelstrónon
Bader János vendéglője a Himmelstrónon

Vendéglő az Istenszékén, vagy ahogy a képeslap kiadói, Diebold Károly és Gruber Ferenc a német elnevezést használva írták, a Himmelstrónon. A népszerű turista célpont, Thirring Gusztáv szavaival az Égi trónus, 366 méteres magasságával kellő kihívást jelentett az elszánt túrázóknak, akik aztán a felfelé vezető út mentén épült vendéglő kínálatából - hideg ételek, tej, italok, gyümölcs - kedvükre választhattak a kimerítő gyaloglás után megpihenve. Az Istenszéke neve összeforrt a munkás turisták nevével, illetve politikai tevékenységével.

Érdekességképpen megmutatjuk a lap hátoldalát is, ezen a vendéglő eredeti pecsétje is látható.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930 körül
Forrás: 

Thirring Gusztáv: Felső-Dunántúl, Bp. 1933. p.143.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1930
1931 turista térképre
5246-6316
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2021. június 13.

Hozzászólások

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Haris-Payer Ilona Gertrúd a következőket mesélte honlapunk Facebookos oldalán: "A Himmelsthron = Istenszéke Harkán van, 361 m magas. A kettes "csúcs", déli felének oldalában van a külön nevet is viselő "Hausberg",- és ezen volt a vendéglő! Mivel pontosan a határ mentén állt, ezért 1948-ban lebontásra ítélték, az akkor alig több, mint 10-15 éves szép, új épületet! A kútja még megvan. (…) Innét lépcső vezetett fel a csúcson álló turistaházhoz - vagy inkább ez utóbbitól lefelé a vendéglőhöz. A gyönyörű turistaház ,- ugyancsak új épület ! - is a vendégő sorsára jutott sajnos.

A Himelsthronon a Bader vendéglő volt kora tavasztól késő őszig a térség falvai lakóinak: ifjúságnak, családoknak a kiránduló, vasárnap délutánokon a szórakozó, találkozóhelye! Természetesen zenekar is játszott mindig, hiszen közismerten híresek voltak a harkai zenészek: egy azon időben több zenekara is volt a falunak. És nem is csak fúvósok. - A környező falvakba is állandóan hívták - és így nagyon is ismerték őket. -A neckenmarkti/nyéki mai fiatalok is még ma erről tudnak, és emlegetik, mert mesélték neki a szülők-nagyszülők .... - Egyike a nagyon kedvelt, népszerű zenészeknek volt Bader vendéglős veje, apjával és fívéreivel a Tremmel-Pinzga Kapelle.

A vendéglőscsalád természetesen fent lakott a Himmelsthronon. A két kis unoka onnét járt naponta le a faluba iskolába. A kislányt Himmelsthron-Lottinak nevezik a mai napig - tanítványa volt a mai iskola névadójának Pantzer Gertrud tanítónőnek- A fiú, ifj. Tremmel András a háborúba veszett.....

Talán az még fontos lenne: a vendéglő harkai Bader család tulajdona volt, - míg a turistaházat a Soproni Turista Egyesület ,- tagjai -, építették. Ekkor elnöke: id. Schottan Rudolf volt.

Még egy apró megjegyzés a fenti képhez: jobb oldalon egy zsuppszalmatetős házikó látható: ez a ház már korábban állt a család tulajdonában lévő területen,- a XX. sz. első éveiben készült,- privát tulajdonban lévő-, fényképen (is) látható már.

Szőlő volt a "földterület"- legtermészetesebben, hiszen déli lejtő - Balra tovább a Silberberg= Ezüst-hegyen is szőlők voltak 1946-ig ....., - majd tovább folytatódnak a neckenmarkti/nyéki szőlők."