A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Bánfalvi látkép

Hozzászólok
Bánfalvi látkép

Bánfalvi látkép a pálos/kamerlita kolostorral. Varga József ágfalvi plébános 1938-ban írt egy tanulmányt a templom történetéről A sopronbánfalvi hegyi templom" címmel. A cím alatt a belső oldalon a következő sor olvasható:"Viharos, de dicső mult, szomorú, mégis biztató jelen!"

Szemelvény a kötetből:

"Zalka János győri megyéspüspök 1887. jan. 31-én arról értesíti az ágfalvi plébánost, hogy a bánfalvi helyi templomot, zárdát és egyéb, összesen 16 kat. holdra terjedő ingatlant a Győregyházmegyei Alap a Vallásalaptól megvette s a templom a vételárból 1000 frt-ot visszakapott. Ugyanezen leirat intézkedik a kegyurság kérdésében és kimondja:"A templom ezentúl a Győregyházmegyei Alap kegyursága alá fog tartozni."Ettőlfogva tehát nem a Vallásalap többé a sokat hánytatott templom tulajdonosa, hanem a Győregyházmegyei Alap. De ez a helyzet csak rövid ideig áll fenn, mert 1892. július 12-én az Egyházmegyei Hatóság arról értesíti a plébánost, hogy a "mayerlingi apácák" a bánfalvi zárdát megveszik és a templom használatukra bocsáttatik úgy, hogy "az jogilag az ágfalvi plébániához tartozó fiókegyház lesz, a plébános működhetésének csorbítása nélkül."

A kolostor történetéről a Kapcsolódó bejegyzésben érhetők el bővebb információk.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1950-es évek vége
Kapcsolódó bejegyzés: 
Forrás: 

Varga József: A sopronbánfalvi hegyi templom

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1959
Évszámos térképre
1673-3062
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. április 23.

Hozzászólások

Moser Aranka (Pauliné) képe

Úgy gondolom, hogy a Kőfejtő tetejéről készült a kép. De sokszor szaladtunk fel a barátnőmmel és az utcai pajtásaimmal, innen körbe lenézve elláttunk egészen a Schneebergig,persze akkor már tudtuk,hogy jön a rossz, szeles,esős idő! Azt is játszottuk többször, hogy a házak tetejéről megismerjük-e ki lakik ott?Ugyebár fentről "Térkép e táj". Nagyon izgis volt!

Bella Ferenc képe

Szia Ari !
Sokat voltunk fent a "kőfin " a találós játékra emlékszem.Később továbbfejlesztve egy kijelölt utcánál kellet felsorolni kik laknak egymás után az adott helyen.

Moser Aranka (Pauliné) képe

Szia Feri! Szeretem a régi képeket mindenki másra emlékszik és így lesz kerek.