Bausz István atya

Hozzászólok
Bausz István atya
Bausz István atya vendégségben

G.Nagy László mutatta meg honlapunk facebookos oldalán ezt a fotót, melyet G.Nagy Béla készített. A rajta szereplő személyről akkor még semmit sem tudtunk, de a közösség tagjai segítettek, sőt egy újabb, immár színes, 1970-es kép is előkerült az atyáról, Milkovits Ákos jóvoltából - ez a felvétel egyébként a Hunyadi János utcában készült. Így emlékeznek a soproniak Bausz István atyára:
Gátas Ferencné: "Bausz István atya, Sopron jellegzetes színfoltja, a sokak által ismert és szeretett "bauszpista". Jó humora volt, vasárnaponként meghívták családokhoz ebédre.Soha el nem hagyott széles karimájú kalapját itt is láthatjuk. A 60-as évek elején a Berzsenyiben is tanított hittant."
Erdélyiné Békés Ilona: "Mindenki csak Bausz Pista bácsinak hívta. A Szent György-templomban volt esperes. Szeretett a piacra járni. Szerintem senki nem tudott és ma sem tud úgy alkudni, mint Ő. Volt egy kis kofferja, azzal járt a piacra. De sokat nevettünk rajta, mikor bevásárol. Rekeszek voltak a kofferban, minden zöldségnek külön helye volt. Már csak kíváncsiságból is mentünk utána, ha mi is pont akkor voltunk a "kisvárkerületi" piacon, amikor a Pista bácsi. Mi a Hegyhát úton laktunk, oda is fel szokott sétálni és ha valakit kint látott a kertben, akkor gyümölcsöt kért. Végigjárta a Lövész utcát, a Hegyhát utat és a Honvéd úton ment vissza. Mindenhol talált valami gyümölcsöt, amiből "pár szemet kért"."
Bencsik Erzsébet: "Nekem az Orsolya téri iskolában hittant tanított és mindig elaludt az órán."
Tirnitz Józsefné: "1951-54 között a Színház utcai Ált. Iskolában tanított hittant, a sokadik órában, amikor az 5-8.osztályból összesen egy osztálynyi tanuló szülei vállalták a beíratást...Engem is tanított, nem volt könnyű dolga, mert egy 11 éves gyerekhez is másként kell megközelíteni a hitigazságokat, meg a 14 éveshez is.....Összegezve így utólag is csak azt mondhatom, hogy a legismertebb bibliai történeteken kívül nem igen tanultunk . Egyébként mint a Belvárosi Plébániához tartozva, a Domonkos-templomban is szolgált, ott is lakott, és ott étkezett a konyhán.... és igaz az, hogy ő volt a beszerző, és a piacon nagyon tudott alkudni. A kofák között nagy szeretetnek örvendett, bizony mindig megtömték a szatyrát adakozásként terményekkel..."

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1970-es évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1970
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: G. Nagy Béla
A bejegyzés létrehozása: 2014. május 5.

Hozzászólások

Péntek György képe

Valóban, igazi " béke pap " volt. Nem csinált ügyet abból, ha az evangélikus temetőben volt a temetés. Ő ott is temetett. A 70 es években is szívesen eljárt a más felekezetű templomokba egyházi, de akár más összejövetelekre. Mindenhol nagy szeretet, tisztelet övezte. A piacon nem csak " beszerző körúton " járt, de előszeretettel simogatta a kofákat, néha a feneküket is, nagy derültséget keltve a körülötte állók nagy örömére. Igazi színfolt volt a városban.

Vendég képe

Nekem is tanított hittant az Orsolya téri általános iskolában, sajnos többet aludt, mint tanított, így nagyon hiányosak is az ismereteim. Nálunk rendszeres vendég volt, a fix napok augusztus 18, Ilona nap, és december 3, Ferenc nap, szüleimet köszöntötte névnapjuk alkalmából. Jól érezte magát nálunk, anyukám jókat főzött, apukám a saját borából kínálgatta, és ekkor is el-elaludt rövid időre. Szép emlék.
Beküldte: Varga Lajosné

Tarcsai Mária képe

Mónika, remek történet kerekedett ki az összefoglalásból....

Varga Gábor képe

Bausz atya valamilyen fokon a rokonom, de családom utcai beszélgetésen kívül nem tartotta vele a kapcsolatot, mivel békepapként kikérdező csevegését mögöttes szándékúnak vélték (én gyerek voltam ekkor).
A békepap nem "béke pap" volt, nem a békét hozó egyházi személy megfelelője, hanem a kommunista diktatúra "terméke" volt. Ajánlom figyelembe a wikipedia megfelelő szócikkét.
Azt nem tudom, hogy Bausz atya ártott-e valakinek, de azt igen, hogy a fent említett templomokból egyik napról a másikra "tűntek el" többnyire fiatal, hívők által kedvelt papok. Ő viszont maradt.