Becht Rezső Sopron P-Müller-huszárjairól

Hozzászólok
A Várkerület az 1900-as évek elején

Részlet Becht Rezső Soproni Figurák című írásából:

"A Müller Paulin, vagy röviden P-Müller cég egyike volt a régi Sopron nagyfűszer- és gyarmatáru kereskedéseinek. A nagy üzlet ott működött a Várkerület és a P-Müller utcának nevezett Hátsó-kapu sarkán, a mai 11-es Közért helyén. Ezen a forgalmas sarkon — a P. Müller sarkon — lebzselt hajnaltól késő estig négy-öt, alkoholpárába burkolt különös egyén.
Az orruk egyöntetűen rezes volt, borotvás álluk és csapzott bajszuk között állandóan ott füstölgött a Dráma-cigaretta vagy a legolcsóbb szivar, hatalmas mancsaikat a nadrágzsebben pihentették, fejükön elnyűtt sapka volt, melyet a későbbi években vörös karimájú hordár sapka váltott fel, véreres szemükben a munka undorát és a pénzszerzés mohóságát ápolták. Amolyan magán-közszolgák voltak: hordárok, szállítók, üzenetvivők és miegyebek, akik ha valami keresethez jutottak, átballagtak a szemközt levő Zettl- illetve Hillebrand-féle szeszfőzde kantinjába, feltankoltak annyi kupica pálinkát, amennyire a keresetből futotta, aztán visszaballagtak őrhelyükre.
Ők voltak a katonaváros "P-Müller-huszárjai".
Közülük ketten a város jellegzetességei közé tartoztak, mint Szilvásyné és a Tűztorony. Huber Miska volt az egyik, Kittler Franci a másik. Az első hórihorgas, vörhenyes vagány, a másik ugyanaz zömökben és sötétebb árnyalatban. Közülük Huber Miska szoros kapcsolatot tartott Szilvásy Márton dr. ügyvéd és országgyűlési képviselő úrral, aki a P-Müller-saroktól a harmadik házban lakott, a Pannóniával szemben, az első emeleten. Huber Miska minden délben pontosan, mint az őrségváltás, megjelent a képviselő úr ablakai alatt és fölszegett fejjel várt. Amikor aztán kinyílt az ablak és kihajolt rajta Szilvásy, Miska, a levegőbe emelte sapkáját és harsányan felkiáltott: .,Éljen Szilvásy Márton képviselő úr!''. Éppen csak lélegzetet vett. aztán felrikkantott: „Szevasz Marci". — Marci barátságosan leintegetett barátjának és máris repült lefelé Miska lapátkezébe a mindennapi "Tisza"-szivar."

/Az írás teljes egészében a Soproni Füzetek 1985-ös számában olvasható./

A bejegyzést illusztráló képeslap a Várkerületet mutatja a Széchenyi tér irányából - valószínűleg ilyennek látták a "huszárok" Sopront. A lap érdekessége az Ötvös utca és a Várkerület sarkán álló épület - itt működött a Cseke - féle terménykereskedés-, amelyet még az 1910-es átalakítás előtt láthatunk. (Eztán kezdte meg működését a házban a Royal kávéház)

Mivel Sopronban 1900-ban indult meg a villamosok közlekedése, biztosra vehető, hogy a képeslap 1900 és 1910 között mutatja a Várkerületet, a "P-Müller-huszárjainak" "munkahelyét". /Sajnos a Müller Paulin - ház - Várkerület - Hátsókapu sarok- nem látszik a képen, de a lap feletti "Müller Paulin-ház" címkére kattintva több felvétel is elérhető róla.)

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1900 és 1910 között
Forrás: 

Soproni Füzetek, 1985.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1909
2639-1941
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. július 2.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Annyira régen még nem éltem, (bár elég öreg vagyok) de a P. Müller huszárokat Édesanyám elbeszéléseiből jól ismerem, aki az Ötvös utca sarkán lévő Walek-féle péküzletben dolgozott lánykorában. Ha a P. Müller huszárok valamelyike pénzhez jutott, néha a kenyérboltban zsemlét, kiflit, netán kenyeret vásárolt. Előfordult, hogy valamennyi pénz hibádzott a kenyér árából, de ők mégis odaadták, mert sajnálták a szakadt munkanélkülieket....Egy-két P. Müller huszárra még én is emlékszem..... (bár elég homályosan)

Németh György képe

...sarkán levő W a n e k -féle péküzletben... (a "Walek" elírás )

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kérdés, hogy Becht írta el vajon?

Tarcsai Mária képe

Wanek a helyes, elnézést én írtam rosszul. Becht Rezső nem említi ezt a nevet az írásában, ő nem hibás.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Rendben. Sajnos ma nem sokat voltam gépnél, nem figyeltem mindenre. Bocsánat.