Becht Rezső: Soproni évszakok. Ősz. -részlet

Keresés az archívumban

Szüret
Eredeti méret

"Hordók, kádak, puttonyok és vödrök közt ott kuporog az egész háznép nagyanyástól, unokástól az ülődeszkákon és a szekéroldalon s indul kifelé, az északi határba, a soproni gazdapolgárélet legszebb ünnepére, a szüretre. Csöngenek a ködben a szüreti csöngők, visítanak a gyerekek, a gazda pedig a boldogságtól rekedt hangon biztatja az ökröket, hogy „heissz umma!”, amikor felérnek a Szent Mihály-templomnál a dombtetőre és megkezdődik a fehér köd alatt a szőlőlevelek vérvörös tengere. Ezért a napért robotol egész éven át a gazdapolgár. Mert szép a búza, szép a krumpli, a káposzta meg az árpa is szép, még szebb a bab, de legszebb mégis csak a szőlő. Ezért a kényes növényért álmatlan annyi éjszakája, ezért szegi meg a vasárnapi munkatilalmat, ezért veri magát adósságba, ez valamiképpen becsületének egy fontos része és verejtékes életének poézise. Mikor aztán egy őszi reggelen, míg a nap nehéz küzdelem után átvilágítja a ködöt és kezdenek árnyékot vetni a szőlőtök, benyomul a család a hamvas fürtök közé és az első puttony kiönti az áldást a kádba, akkor úgy érzi a gazda, hogy a világ egy nagyon szépen kigondolt valami, parasztnak lenni pedig az egyetlen emberhez méltó foglalkozás. Mögötte az öreg város tornyai törnek át a ködön, előtte a Fertő csillan fel, körülötte egész házanépe sürög, a kádba pedig ömlik a szőlő .... Kell ennél több az embernek?"

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1942
Kapcsolódó kiadvány
Szerző
1942

Hozzászólások

Friedrich Rezső | 2013. március 16. 12:18

A fotó készítője: Dr. Friedrich Károly (Kari bácsi) Helyszín: a Virágvölgy.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2013. március 16. 12:24

Köszönöm, máris beírtam a hiányzó adatokat!

Friedrich Rezső | 2013. szeptember 1. 22:11

Bal szélen Édesapám "néz ki" a képből...

Friedrich Rezső | 2015. október 10. 10:47

Volt hangulata ezeknek a szüreteknek, az biztos...a fénypont az volt, amikor a Nagymama dél felé megjelent a frissen főtt, forró gesztenyés, fazékkal.

Friedrich Rezső | 2017. október 14. 12:42

Ismét köszönöm, hogy Édesapámat láthatom, ahogyan "kinéz"a képből, kezében a tízóraira/ebédre/ kapott szafaládéval és kenyérrel...mert ez volt a standard étel, Kari bácsi szüretein.

Patrix | 2021. január 6. 12:27

"...biztatja az ökröket hogy „Heissz umma!“ - "Heiß umma" = nach links!, vagyis "Balra"!

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 23.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.