Befagyott kút a Szent Mihály utcában

Keresés az archívumban

Befagyott kút a Szent Mihály utcában
Eredeti méret

Hauszner Sándor fotóművésszel, Sanyi bácsival öröm együtt lenni, öröm hallgatni a történeteit. Ezt a felvételt is együtt digitalizáltuk, s közben mesélte el, hogy a kép 1958 februárjában készült, amikor a közeli Iparitanuló iskolában - Fövényverem utca 21, korábban Pejachevich-palota - dolgozott. Már előző nap "kinézte" magának ezt a kutat, másnap pedig már fényképezőgéppel visszatérve fotózta le, ahogy mesélte, szerencsére addigra még jobban meghízott rajta a jég.

Számos fotót mutattunk már erről a kútról, de ennyire közel talán egyik sem hozta hozzánk - és itt nem fotótechnikai kérdésekre, sokkal inkább az elmesélt történetre gondolok.

Honlapunkon eztán számos fotót mutatunk be Sanyi bácsi életművéből, és folyamatosan dolgozzuk fel a ma még csak diákon és negatívokon létező képeket.

A felvétel feletti "Kút" címkére kattintva további fotók érhetők el a ma már nem álló kútról.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1958 február
Szerző
1958
6524-1661
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2015. július 5. 16:25

Remek! Végtelenül örülök, hogy Hauszner Sándortól is lesznek itt képek. Sándor nem csak remekül korcsolyázott, de csodásan fotózott is. Sokszor próbáltam a korcsolya technikáját kilesni, de nem sikerült.... Bár a Papréti pályán egyszer sem láttam fényképezőgépet a kezében, de kíváncsi lennék, hogy készített-e ott felvételeket. Biztos élmény lenne látni....

Tarcsai Mária | 2015. július 5. 16:32

A kép dátumát nézve, lehet, hogy ez volt az a rettenetes hideg tél, mikor februárban -26 fok volt. A városban sok helyen eltörtek a vízcsövek, sőt a gázvezetékek is. A Színház utcában lakó Cmarits Margitéknál a pincében tört el a vezeték a szokatlan hidegtől és a lakásba szivárogva kis híján tragédiát okozott. Szerencsére észrevették hogy baj van, de a Cmarits testvérek közül egyikük így is kórházba került.

Friedrich Rezső | 2015. július 7. 13:18

Ehhez nekem is van egy emlékem: a nagyszüleim házában (Bécsi u. 38.) is elfagytak a vízcsövek. 8 éves srácként, segítettem a 10 évvel idősebb, vízvezeték szerelő, bátyámnak egy szánkón feltolni a Patak utcán, a kölcsönvett "trafót", amivel aztán sikerült a fagydugót kiolvasztani. "Harcos idők voltak"...

A bejegyzés létrehozása: 2015. július 5.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.